В продължение на години Швейцария бе принудена да се намесва на валутния пазар, за да задържи обменния курс на франка срещу еврото. Сега властите в страната трябва да поемат още една, може би по-тежка битка, пише Reuters.

По време на срещата в четвъртък централната банка вероятно няма да предприеме конкретни действия, но темата със сигурност ще бъде обсъдена: какво ще прави Швейцария, изправена пред възможността американският долар да остане слаб за продължителен период от време?

Проблемът за ориентираната към износа швейцарска икономика е, че местната валута поскъпна до 5-годишен връх, което прави износът по-скъп в чужбина. Част от дилемата на централната банка, и основната причина за нейната намеса, е, че всеки се впуска да купува франкове по време на криза, тъй като швейцарската валута се смята за тих пристан.

Днес основната лихва стои на минус 0,75% и централната банка няма друга възможност - ще трябва да се намеси, за да успокои поскъпването на франка. Но подобен ход носи рискове, особено когато е насочен срещу долара. Опасението е, че Вашингтон може да лепне етикета "валутен манипулатор" на Швейцария. Новият доклад на САЩ по темата ще бъде публикуван през следващите седмици. И страната може да бъде добавена в него.

Валентин Бисат, старши икономист в Mirabaud, смята, че централната банка вече действа срещу долара. Макар че не съобщава какви валути купува, Бисат изчислява, че централната банка е придобила около $20 млрд. на валутните пазари от края на юни.

Американският долар става все по-важен за търговията в страната, особено заради огромния фармацевтичен сектор. САЩ е вторият най-голям търговски партньор на Швейцария и отговаря за износ на стойност 42 млрд. франка през 2019 г.

Анализатори смятат, че централната банка купува евро, а след това, чрез него, купува други валути. В миналото тя се е намесвала и директно, като е купувала долари - най-ясно това се случи през 2015 г., когато местната валута поскъпна значително. Но Швейцария все пак може да бъде включена в доклада на САЩ като валутен манипулатор.

"Досега Швейцария отговаряше само на два критерия - баланса по текущата сметка бе по-висок от 2% от БВП и страната има търговски излишък със САЩ. Сега обаче те отговарят и на третия - нетни покупки на валута от 2% от БВП", казва Бисат.

Не е ясно какво ще последва от включването на Швейцария в списъка, но митата са един инструмент, който е възможен.

Главоболията на централната банка не спират тук: Европейската централна банка даде да се разбере, че няма да толерира твърде скъпо евро.