С края на годината и бързото наближаване на десетилетието стратезите на Уолстрийт започнаха да представят своите очаквания за това къде ще затвори борсата през следващата година. И по-специално - щатският индекс S&P 500. Защо това е важно? Защото индексът се определя, като "барометър" на световните финансови пазари, след като допринася за над 50% от световната пазарна капитализация.

Следващата година няма да мине без политически и икономически препятствия и заплахи, когато ще видим събития, като президентските избори в САЩ, както и най-вероятно няколко фази на търговски споразумения между САЩ и Китай.

Пазарните специалисти на Уолстрийт представят своите идеи как тези и други катализатори е възможно да оформят пазарите на акции през 2020 г. Очакванията им стават реалност в момент, когато щатските индекси "флиртуват" с исторически най-високите си нива постигнати в края на ноември.

Ето резюме на това, което някои от най-добрите стратези на Уолстрийт съветват клиентите си за следващата година, актуализирано с появата на нови гледни точки за 2020 г.

Goldman Sachs (Цел: 3 400; EPS: $174): Резултатите от изборите през 2020 г. са риск за акциите

Президентските избори в САЩ през 2020 г. представлява риск за спад на акциите, според Goldman Sachs. В ревизирана перспектива за фондовия пазар, стратегът на Goldman Sachs Дейвид Костин понижи очакванията си за печалба на на акция за S&P 500 компаниите до 174 долара, от 177 долара по-рано. И докато Костин продължава да поддържа прогнозата си за индекса - при нива от 3 400 пункта през следващата година, той отбеляза, че политическите фактори могат да попречат на акциите да се покачат до това ниво.

"Устойчивият цикъл на печалба и продължаващата икономическа експанзия ще вдигнат индекса S&P 500 с 5% до 3,250 в началото на 2020 г.", смята Костин. "Въпреки това нарастващата политическа и икономическа несигурност, е възможно да задържат индекса в този обхват през по-голямата част на годината".

Резултатът от изборите през 2020 г. остава основен източник на несигурност - и не само за това кой седи в Белия дом, но и кой ще контролира Конгреса, смята още експертът от GS.

"В Съединените щати възвръщаемостта на капитала по време на периоди на разделено федерално правителство обикновено надвишава възвръщаемостта, постигната, когато една политическа партия контролира Белия дом, Сената и Камарата на представителите", каза Костин. "От 1928 г., с изключение на рецесиите, когато федералното правителство беше контролирано от една партия, 12-месечната доходност на S&P 500 възлизаше на 9%."

За разлика от тези периоди, средният годишен доход при разделено управление е 12%, припомни Костин.

"През следващите 11 месеца изместването на избирателните перспективи на кандидатите ще се отрази на пазарите за прогнозиране в реално време и резултатите в сектора и акциите", добави той. "През следващите два месеца ефективността на S&P 500 ще зависи от реалния резултат от изборите."

Обединено управление би улеснило по-лесното преминаване на политиката, обявена от някои ранни кандидати, включително предложено отстъпване от намалението на корпоративния данък от 2017 г. Goldman Sachs изчисли, че всяка промяна на процентната точка в ефективната ставка на корпоративния данък ще се доведе до около 1% промяна в печалбата на компаниите от S&P 500.

"Единно федерално правителство след избори може да подтикне инвеститорите да приемат, че намаляването на данъците е обърнато и да доведе до по-ниски прогнози за печалбите на компаниите от S&P 500 до 162 долара, което да се преведе до нива от 2 600 пункта, при съотношение цена-печалба от 16", каза още Костин.

Въпреки това настоящите пазари за прогнозиране предполагат, че най-вероятният резултат от изборите през 2020 г. е разделено управление.

В този сценарий "Изясняването на политиката ще разшири P/E кратното до 18.6x и ще изведе индекса до 3400 до края на 2020 г.", каза Костин.

BMO Capital Markets (Целева стойност: 3400; EPS $ 176) - "Изключителният бичи пазар" все още има постоянна сила

"Мнозина смятат, че пика на хип-хопа от 90-те години на миналия век е 1995 до 1997 г., ера, която помогна за определянето на популярната музика и култура за години напред", пише в бележка главният инвестиционен стратег на БМО - Браян Белски. "Вярваме, че същото може да се каже до голяма степен и за пазарите на акции."

А именно, че Федералният резерв е насочен към намаляване на лихвените проценти, по подобие на на 1995 г. А ниските лихвени проценти, стабилния растеж и високото качество на американските акции може да доведе до запазване на бичия пазар, според Белски.

Както Белски вижда, преминаването на Фед към намаляване на лихвите три пъти тази година, след като ги повиши четири пъти през 2018 г., постави основата на ръст за големите американски компании.

Основният бичи сценарий на BMO за S&P 500 е индексът да приключи следващата година при нива от 3 400 пункта. Това ще се случи благодарение на три основни фактора: очакванията на компанията, че Федералният резерв ще поддържа ниски проценти поне преди президентските избори през 2020 г., че ще се подобрят перспективите за първа фаза на търговска сделка между САЩ и Китай и добри тримесечни отчети от компаниите.

Търговското споразумение между САЩ и Китай ще продължи да облекчава притесненията на пазарите и инвеститорите ще продължат да търсят фирми със стабилни приходи, като по този начин ще благоприятстват американските компании.

BMO призна, че е налице възможност за мечи сценарий и нива от 2 775 пункта за S&P 500, в случай че търговските преговори загубят скорост, тарифите продължат да действат, видим намаление на маржовете и многократните договори.

Но при най-позитивния сценарий на BMO S&P 500 ще скочи до 3 675 в случай на "съществено търговско споразумение между САЩ и Китай, което ще запали корпоративните инвестиции и ще стимулира глобалния растеж".

Но независимо от това къде ще приключи S&P 500 в крайна сметка през 2020 г., BMO продължава да вярва, че най-дългият бичи пазар в историята на САЩ ще продължи.

"През 2010 г. направихме прогноза, че американските акции вероятно ще влязат в 20-годишен пазар на бикове", каза Белски. "Ние продължаваме с това твърдение."

"За да бъдем ясни, ние не поддържаме дългосрочната си позиция само защото сме упорити", добави той. "По-скоро много от едни и същи основни принципи остават в сила - а именно, американското корпоративно превъзходство по отношение на стабилността на печалбите, паричния поток, иновациите, продуктите и услугите и управлението на компаниите."

Stifel (Цел: 3 265; EPS: $169,63): Акциите могат да се понижат, преди да се повишат

Търговските преговори ще бъдат ключов двигател за оценката на акциите или липсата на такава - през 2020 г., според стратегът на Stifel Бари Банистър.

Банистър актуализира целта си за S&P 500 до края на 2020 г. на 3 265 пункта, което е по-високо от предишната цел от 3100 пункта.

"Въпреки че виждаме възвръщаемост от +5% за S&P 500 през 2020 г., виждаме два пъти по-голяма възвръщаемост или 10% за цикличните индустрии през 2020 г.", каза Банистър.

Подобно на много други стратези, Банистър подчерта неотдавнашната промяна на политиката на Фед по отношение на лихвите. И според него до момента е настъпила едва една трета от цикличната промяна, която ще се осъществи до декември на следващата година.

"Фед закъсняло изпълни своята част за възраждане на цикличния растеж, така че сега зависи от търговията", каза Банистър.

Stifel смята, че цикличните акции ще продължат да доминират, а S&P 500 като цяло ще следва посоката на растеж на производствената активност - сектор, който представлява малка част от общата вътрешна икономика, но е силно насочен към търговските преговори между САЩ и Китай.

По мярка на Банистър активността в този сектор е изложена на тенденция към по-високи нива: Той предвижда, че индексът PMI ще нарасне до 53 пункта през следващатаго дина, спрямо стойността си от октомври при 48.3 пункта.

Но S&P 500 може би вече е изпреварил себе си, достигайки нови исторически рекорди преди PMI действително да започне възстановяването си. В резултат на това корекция от 10% за индекса е напълно възможна според анализатора, през следващата година и преди очакваното възстановяване.

"Един от нашите модели за прогнозиране на S&P 500 също предлага кратка корекция на S&P 500 в края на 2019 г., може би с търговската политика като основен катализатор", каза Банистър.

Credit Suisse (Цел: 3 425; EPS $173) - "Циклично лидерство"

Цикличните акции ще поведат пазарното рали през следващата година, според Credit Suisse.

Целта за S&P 500 от 3 425 на финансовата институция предполага около 10% ръст за индекса спрямо последните му нива.

"И обратните изкупувания на акциите ще останат стабилни, като ще подкрепят индекса", коментират още анализаторите на банката.

А догодина ускоряването на икономическия растеж ще доведе до ротация към цикличните акции, добави Джонатан Голуб, главен пазарен стратег на банката. Това би обърнало тенденцията от началото на тази година, когато акциите ориентирани към растеж надминаха тези към стойност.

"Нашата работа показва, че ротацията от стойност към ръст ще продължи и в началото на 2020 г. Очакваме тази ротация да започне да избледнява, когато преминаваме по-напред пред следващата година", добавя Голуб.

Credit Suisse предпочита "икономически чувствителни групи", включително финансови, индустриални и материали.

Фирмата намали оценките си на отбранителните сектори, включително на комуналните услуги и дружествата със специална инвестиционна цел от наднормено до пазарно тегло.

понижи отбранителните сектори, включително телбод, комунални услуги и REITS до поднормено тегло от пазарно тегло и съобщения от наднормено тегло до пазарно тегло.

Morgan Stanley (Цел: 3 000; EPS $162) - "САЩ остава най-малко предпочитаният от нас регион"

Според Morgan Stanley, американските акции могат да постигнат по-ниски резултати от своите глобални конкуренти през следващата година.

Фирмата определи основната си цел за S&P 500 на 3000 пункта, което предполага около 3,9% спад от цените на затваряне на 15-ти ноември.

В един по-оптимистичен бичи сценарий S&P 500 може да достигне 3 250, пишат в бележка стратезите на банката Андрю Шийтс и Майкъл Уилсън. Но по-песимистичният им сценарий би отвел S&P 500 до 2750 пункта.

"В САЩ ние продължаваме да очакваме растежът на печалбите да остане под натиск, тъй като моделът ни за печалба проектира още една плоска година, която да намали скромно печалбите, докато маржинът остава под натиск. Прогнозите на нашия икономически екип, за бавен растеж и ускоряване на ръста на заплатите, ще продължи да води до бавен растеж", коментират анализаторите на банката.

Американските акции бяха лидерите в световните акции досега през 2019 г., като значителни печалби регистрираха и европейските акции. Акциите в двата региона се възползваха от облекчената парична политика и по-ниските лихвени проценти, тъй като съответните им централни банки се намесиха, за да подпомогнат растежа.

Макар че признаха за вероятен възход на глобалния икономически растеж през следващата година, анализаторите заявиха, че очакват подобно увеличение на растежа да бъде леко според историческите стандарти.

"Пътеката за глобален растеж може да изглежда по-добра през следващата година, но нашите икономисти смятат, че възходът е само до скромни нива, които в много случаи все още са под тенденцията", коментират анализаторите. "Тъй като много оценки на основните пазари на акции вече са се възстановили до малко над петгодишните си средни стойности, не смятаме за разумно да разчитаме на многократно разширяване в това, което все още е доста бърза среда за растеж. Това означава, че в този момент бъдещата възвръщаемост трябва да се ръководи от реализиране на ръст на печалбата, който вече е заложен в цената."

"САЩ остава най-малко предпочитаният от нас регион, като се има предвид ограничен обхват за многократни рейтингови или нарастващи потоци и очаквания за печалби, които ни изглеждат прекалено високи", коментират още експертите на щатската банка.

UBS (Цел: 3 000; EPS: $ 170) - "Акциите имат накъде да отстъпват"

UBS също смята, че акциите ще поевтиняват през 2020 г.

Както очаква стратегът за акции на UBS Франсоа Трахан, "настроението на инвеститорите към акции се превърна в прекалено оптимистично." През последните седмици залозите срещу подновената волатилност се повишиха, докато S&P 500 достигна рекордни нива.

"През последните седмици, в най-голяма степен от възстановяването от 2009 г., се забелязва по-голяма интензивност на късите позиции върху нестабилността, подчертавайки консенсусното убеждение, че финансовите пазари преминават през забавянето.", смята Трахан.

Напредвайки към четвъртото тримесечие на 2019 г., акциите се повишиха от сектори като цикличните потребителски стоки, транспорта и енергетиката, тъй като икономическите данни се подобриха в сравнение с по-рано тази година. Но тези сектори може да не продължат да бъдат устойчиви, докато водещите икономически показатели "наистина не достигнат дъното за цикъла", каза Трахан.

От октомври насам има "значителна промяна в настроенията и сега има широко разпространено схващане сред инвеститорите, че акциите напълно са преодолели икономическото забавяне на САЩ", смята анализаторът на UBS.

"В правилния контекст изглежда по-вероятно забавянето да не е зад гърба ни. Вярваме, че възстановяването ЩЕ СЕ ОЦЕНИ в някакъв момент през 2020 г., но процесът не е започнал на този етап", каза той.

В исторически план отнема около две години, за да се отрази изцяло в БВП американският лихвен процент. При тази логика, като се има предвид, че лихвените проценти за последен път достигат своя пик в края на 2018 г. след четвъртото увеличение на лихвения процент на Фед през същата година, БВП трябва да достигне дъно в края на 2020 г., смята Трахан.

Повечето предишни бизнес цикли видяха, достигане на S&P 500 до ниско ниво и след това възстановява 5-7 месеца преди БВП да достигне дъното си, добави той въз основа на преглед на седемте "основни забавяния, предизвикани от ФЕД" през последните пет десетилетия.

"Ако историята беше перфектно ръководство, тогава американската икономика ще спадне точно така, както лихвените проценти предполагат през ноември 2020 г., а акциите ще започнат да намаляват до второто тримесечие на следващата година или дори след това", каза Трахан. "Кой знае дали нещата ще се получат точно по този начин, но очакваме тази динамика да се развие в началото на 2020 г."

"Разбира се, нищо не е невъзможно, но ни се струва по-вероятно, че акциите на САЩ трябва да отстъпят допълнително", каза той.

Citi (Цел: 3 300; EPS: $174,25) - Някои рискове са нагоре

Ръстът на печалбите ще помогне S&P 500 да се повиши през 2020 г., но все още има някои рискове за перспективите, според главния стратег на САЩ за капиталов капитал Тобиас Левкович.

"Моделът на паника/еуфория" на Citi се върна към неутрално ниво на фона на неотдавнашния ръст на акциите след края на "паническата" територия няколко седмици преди това, подчертавайки подобряването на настроението на инвеститорите, заяви Левкович в доклад на банката.

През следващата година вероятно ще се наблюдава ниско едноцифрен ръст на EPS за компаниите на S&P 500, като анализаторите имат високи очаквания след първоначалните си прогнози.

Рисковете за перспективите за 2020 г. ще включват продължаващата геополитическа и търговска несигурност и политика, предвид потенциалните промени в данъчната и фискалната политика, добави той.

В съответствие с тенденцията, наблюдавана сред капиталовите потоци в края на 2019 г., се очаква акциите ориентирани към стойност до голяма степен да надминат своите колеги ориентирани към ръст, каза още Левкович.

По групи Citi препоръчва капиталовите стоки, енергия, здравно оборудване и услуги, застраховки, фармацевтични продукти, биотехнологии и науки за живота, полупроводници и търговия на дребно като водещи сектори.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на активи