Наближава края на месец юни, като този момент е важен заради няколко причини. На първо място настъпва краят на първото полугодие, а с него ребалансиране на портфейлите на много от големите институционални инвеститори. На второ, започва отчетният сезон, който ще даде реална представа за последствията на пандемията за корпоративните печалби. И на трето, влизаме в традиционно по-различния летен сезон.

В края на полугодието вероятно предстои нестабилност и ротация от акции към облигации

Първият тренд за следващия месец най-вероятно ще е свързан с повишение на волатилността. Тя и сега не е особено ниска, като всеки ден пазарите се движат от новини свързани с пандемията. Това най-вероятно ще се запази и дори засили като тенденция през седмия месец на годината. В допълнение, волатилността е много вероятно да се задвижва и от новини свързани с предстоящите избори в САЩ.

Експертите на Уолстрийт вече спекулират, че има потенциал за това някои големи институционални инвеститори, като пенсионни фондове, да приберат печалбите си от фондовия пазар и да ги преместят към облигации.

Има широк спектър от мнения относно това колко големи продажби на активи можем да видим. Размерът на балансирането на пенсионните фондове се следи отблизо, като някои оценки са то да е между 35 и 76 милиарда долара. Wells Fargo изчислява, че ребалансът в облигациите може да бъде най-големият за шест години.

С ръст от 21% през второто тримесечие до момента, S&P 500 се насочва към едно от най-добрите си представяния в историята. И то може да накара някои стратези да прибегнат към прибиране на печалбите в настоящата несигурна среда.

И докато прогнозите за това колко може да се излее от фондовата борса са широки, анализаторите на JPMorgan твърдят, че ако акциите отбележат по-сериозна корекция, това може да е добра възможност за покупки. Има и шанс изобщо да не се случи нищо, като някои анализатори твърдят, че нестабилността на края на месеца и края на тримесечието може би вече се е случила на пазарите на акции с деривати.

"Краят на тримесечието ще бъде доста интересен, като се има предвид колко се е движил пазарът през това тримесечие. Тук може да има нестабилност. Вече станахме свидетели на това и има потенциал за повече, докато се движим към края на Q2 ", каза Дан Деминг, управляващ директор в KKM Financial.

Стратезите на облигациите обръщат особено внимание на края на месеца, което може да доведе до движение на пазарите с фиксиран доход, тъй като пенсиите и другите фондове и инвеститорите коригират портфейлите си, за да приведат разпределението на активите обратно в съответствие.

Краят на тримесечието прави това още по-голямо събитие, а големият ход на акциите през тази четвърт предполага, че може да има значително преместване на пенсионните фондове в облигации, като някои оценки варират от 35 милиарда до 76 милиарда долара.

"Ние смятаме, че корпоративните пенсионни фондове в САЩ ще преместят около 35 милиарда долара във фиксиран доход", казва Майкъл Шумахер, директор на стратегията за ставки в Wells Fargo. Той добави, че това е най-големият поток за шестте години в които проследява ребалансирането на портфейла.

"Причините са доста очевидни. Видяхме този мащабен ръст на акциите и облигации не бяха в крак", каза Шумахер. S&P 500 се повиши с 3.3% за месец юни. Шумахер заяви, че неговата оценка се основава на предположението, че около 20% от сумата на дисбаланса ще се направи в края на месеца.

Но анализаторите на JPMorgan виждат още по-голямо ребалансиране от 65 млрд. долара. А в световен мащаб тази сума може да достигне до 170 милиарда долара. Съобщава се, че Goldman Sachs идентифицира 76 милиарда долара за продажба на акции от пенсионните фондове.

"Въпреки че признаваме риска от малка корекция на пазарите на акции през следващите две седмици в резултат на този отрицателен баланс на потока, ние продължаваме да вярваме, че сме на силен бичи пазар на акции и всяко понижение би представлявало възможност за покупка", написаха стратезите на JPMorgan.

Акциите на БФБ

Горещите летни месеци са били най-добрия момент за инвеститорите в акции на родния капитал в исторически план. Юли и август традиционно се отличават с добра положителна доходност за инвеститорите, а причината е една - общите събрания на публичните дружества и гласуваните дивиденти.

Всички отчаяли се от слабото възстановяване на БФБ, в среда на силно повишение на останалите световни борсови индекси, могат да погледнат към следващата успокоителна статистика. Въпреки срива от 2008-ма година от близо 80%, инвеститорите заложили на SOFIX през далечната 2000 година все още са с доходност от 350%. От създаването си през октомври на 2000-та година до момента SOFIX е реализирал само едно годишно изменение под 10% - през 2012-та година, когато се повиши със 7.25%.

Доходността на родния капиталов пазар в сравнително кратката му история на практика е съпоставима с тази на щатските пазари. Щатският индекс S&P 500 е носил доходност от малко под 10% с включване на дивидентите за последните 20 години, при почти същата и за родния индекс SOFIX.

Този юли ще е различен на БФБ. Заради пандемията най-вероятно резултатите на родните компании ще се забавят с изнасянето си и инвеститорите ще работят малко на "сляпо". Добрата новина е, че дивидентите могат да не са чак толкова застрашени, както на развитите пазари, защото компаниите разпределят миналогодишната си печалба. Лошата - за да гласуват дивидент, трябва да разполагат с добри кешови запаси, тоест бизнеса им да не е засегнат особено от вируса.

Суровините

В среда на очаквана по-голяма волатилност през юли металите могат да продължат да блестят. Златото се търгува близо до седемгодишен връх, като силно поскъпване отбеляза и цената на среброто. Благородните метали продължават да се радват на силно търсене от индивидуални и институционални инвеститори, които търсят застраховане на портфейлите си от настъпването на негативни събития на фондовите пазари, или втора вълна от коронавирус.

"Наскоро цената на златото достигна седемгодишен максимум от 1.747 долара за унция и вярвам, че ще има удвояване през следващата година.", коментира анализаторът Ерик Фрай.

Не всички суровини обаче се радват на добро представяне. Цената на природния газ е в свободно падане след мечия доклад за запасите в САЩ, като фючърсите приключват май при най-ниското си затваряне от 1995-та година насам - при нива от под 1.5 долара за MMBtu.

Последният път, когато природният газ затвори под 1.50 долара, беше през август 1995 г., когато се установи при 1.47 долара. Най-ниската досега цена за природен газ е 1.05 долара, която бе достигната през 1992-ра година.

През последните няколко години се наблюдава свръхпредлагане на природен газ, тъй като увеличеното сондиране на нефт в САЩ произвежда съпътстващо с това повишение на втечнен газ. В някои райони има толкова много газ, че производителите са го изгаряли, вместо да се опитват да го продават.

Това свръхпредлагане, заедно с пандемията, довела до намалено потребление на природен газ, в световен мащаб, са навредили на цената.

Но икономическите въздействия на Covid-19 всъщност биха могли да се възползват от природния газ в дългосрочен план, ако достатъчно производители на петрол ограничат производството и по този начин да намалят целия свързан с него добив. Някои анализатори дори прогнозират, че до края на годината газът ще се търгува при нива над 3 долара. Фючърсите, които изтичат през декември, сега се търгуват на ниво от 2.65 долара за MMBtu.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на активи на фондовите пазари