С наближаване на летния сезон потребителите във все по-голяма степен започват да се интересуват от цената на бензина по родните бензиностанции. А тя, до голяма степен, се предопределя от цената на петрола на международните пазари.

И тук идва лошата новина. През последните седмици петролът се повиши до петмесечен максимум и това е много вероятно да оказва натиск върху цената на бензина на дребно. Това се усеща с пълна сила, като на 9-ти април средната цена на най-масовия бензин А95 вече е при ниво от 2.15 лева за литър, или с две стотинки по-висока от ден по-рано, според данните на сайтът за сравнение на цените на горивата - Fuelo.net.

За последния месец пък, обикновеният бензин е поскъпнал със 7 стотинки, или 3.4%. Това в среда на повишение на петрола от близо 10%. Добре е потребителите да са наясно, че петролната компонента заема близо половината от цената на бензина. Останалата половина се предопределя от мита, налози, данъци и печалба на сектора.

Иначе за потребителите на горива има две добри новини. Първата - при цена от 2.15 лева за литър, бензинът до голяма степен е заложил ръста в цената на петрола. Нещо повече, при текущите си нива той е над цената си от 2.08 лева за литър към края на март на миналата година, когато петролът се търгуваше точно при същите нива, при които се търгува в момента.

Другата добра новина - експертите не очакват по-нататъшно силно поскъпване в цената на петрола на международните пазари.

Горивата поскъпнаха до най-високата си стойност от началото на годината

Горивата поскъпнаха до най-високата си стойност от началото на годината

Бензинът А95 се продава средно за 2,11 лева за литър, а дизелът - за 2,31 лева за литър

"Петролът няма да се върне към върховите си нива, които видя миналата година и когато брентът достигна нива от 86 долара за барел", коментира Джефри Къри, ръководител на звеното за търговия със суровини на щатската инвестиционна банка Goldman Sachs, в началото на април.

"Имахме много лошо четвърто тримесечие, така че въпросът е колко се възстановихме до сега", коментира още финансовият специалист по време на петролна конференция в Дубай. "Трябва да гледаме петрола по-широко... Не мислим, че отново ще се върнем към нива от 80 долара".

Текущият петролен пазар е с дефицит от един милион барела, така че цената на петрола би следвало да е между 70 и 75 долара за барел, като при повишение на предлагането можем да станем свидетели на спад към 60 долара, прогнозира още Къри.

Специалистът обясни позицията си с три основни причини: разширяване на тръбопроводите в богатия на шистов петрол басейн на Тексас през третото тримесечие на тази година; ОПЕК може да излезе от програмата си за намаляване на производството и доставките на петрол, защото инвестициите вероятно ще достигнат петгодишните си нива през май; и повече доставки на суровината от страни, които не са членки на ОПЕК.

"Ниските запаси на петрол, в известна степен са фактор, който може да поддържа цената на петрола в рамките между 70 и 75 долара за барел. Дори и при ръст обаче, едва ли ще видим това, което видяхме през изминалата година", смята още Къри.

КЗК: Държавата създава пречки пред конкуренцията при горивата

КЗК: Държавата създава пречки пред конкуренцията при горивата

Регулаторът знае как цените могат да бъдат намалени, но препоръките остават нечути

Бензинът е заложил до голяма степен ръста в цената на петрола

Ако погледнем картинката на петролния пазар от началото на годината, то ще видим, че брентът е поскъпнал с 20%, докато най-масовия бензин А 95 се е повишил с 10.3% за посочения период. Или почти напълно е заложил ръста в цената на петролната компонента.

Историческа справка сочи още, че по време на най-високите нива на брента от миналата година, от 87 долара за барел и по-скоро около половин месец по-късно, цената на бензина достигна най-високи нива от 2.38 лева за литър.

И докато едва ли ще видим подобни нива на бензина по родните бензиностанции, освен ако цената на петрола отново не тръгне към 85-87 долара за барел, по-дълго задържане при нива от над 70 долара, могат да изпратят цената на бензина още малко нагоре, до нива от около 2.20 лева за литър през летния сезон.

За бензиностанциите пък, които поддържат подобна цена на най-масовото гориво, едва ли ще се налага сериозно да повишават цената, ако "черното злато" задържи нивата си на международните пазари. Особено при опасения за по-стриктни проверки на ценообразуването през лятото и постоянните съмнения за "картелиране" на пазара.

В обобщение, може да се каже, че въз основа на очакванията на пазарни експерти за цената на петрола на международните пазари, е много вероятно да видим цена на бензина по родните бензиностанции в диапазона между 2.15 и 2.25 лева през активния летен сезон, когато всички тръгваме по почивки.

Колко печелят бензиностанциите от всеки литър заредено гориво? Говори Валентин Златев

Колко печелят бензиностанциите от всеки литър заредено гориво? Говори Валентин Златев

Цените ще поевтинеят още съвсем скоро, заяви председателят на Българската петролна и газова асоциация и директор на "Лукойл България"