Поредната измама, свързана с криптовалути, влезе в новините в края на миналата седмица. Проектът Gemholic, базиран на zkSync, е заподозрян в осъществяването на rug-pull измама след поредица от съмнителни действия, съобщава Cointelegraph. Компанията, която преди това е управлявала вече несъществуващата децентрализирана борса GemSwap, е прехвърлила недостъпни преди това средства на инвеститорите, предизвиквайки подозрения в крипто общността.

През април 2023 г. Gemholic е блокирала 921 Етериум (ETH) токен на стойност $1,7 милиона в един от своите смарт договори zkSync, GemstoneIDO, поради грешка във функцията transfer. Екипът по разработката на zkSync потвърди, че средствата са защитени и създаде решение за отключване на договора, след като Gemholic поиска помощ.

Фалиралата борса за криптовалути FTX и планът за компенсация на потребителите

Фалиралата борса за криптовалути FTX и планът за компенсация на потребителите

Има вероятност 98% от задълженията към клиентите да бъдат погасени

На 7 юни тази година ъпгрейдът v24 на главната мрежа на zkSync разреши този проблем с договора, позволявайки на Gemholic да получи достъп до блокираните преди това средства. След това обаче екипът на Gemholic прехвърли 921 ETH, които сега се оценяват на $3,5 милиона, от договора на проекта в несвързан Етериум портфейл.

Малко по-късно Gemholic заличи дигиталното си присъствие, като деактивира всички свои канали в Telegram и акаунти в X. Това накара голяма част от крипто общността да обвинят Gemholic в извършване на rug pull измама, след като през изминалата година даде фалшиви обещания на инвеститорите.

На този фон Web3р азработчик, известен в X като Nserec, разкритикува компанията за сигурност на блокчейн SolidProof за липсата на отговор на предполагаемата измама от страна на Gemholic, въпреки че провежда процеса за опознаване на клиента (KYC), базиран на zkSync. Nserec предполага, че мълчанието на SolidProof може да е опит за предотвратяване на страха, несигурността и съмнението (FUD) сред потребителите.

Разработчикът призова SolidProof да признае своя пропуск или да докладва за инцидента на съответните правни органи и да направи съпътстващо съобщение.

Фалиралата крипто борса Mt. Gox прехвърли над $3,8 милиарда в Биткойн и цената му поевтиня

Фалирала крипто борса прехвърли над $3.8 милиарда в Биткойн: Цената му поевтиня

Общо 58 000 BTC токени неочаквано бяха преместени от портфейли на вече несъществуващата борса