Основателят на Facebook Марк Зукърбърг иска да създаде световна криптовалута и да промени ежедневието на милиарди хора. Но много от тях, включително влиятелни политици, ръководители на банки и регулаторни органи, не харесват идеята и пред нея се появяват много пречки за съществуване, пише BBC.

Какви са причините за това?

Libra, предложението на Facebook за нова валута, не получава еднозначни отговори относно съществуването си.

"Не мисля, че изобщо трябва да пускате Libra", заяви американският конгресмен Каролин Малони по време на изслушване във Вашингтон през юли. Президентът на САЩ Доналд Тръмп, лидерите на страните от Г-7 и гуверньорът на централната банката на Англия Марк Карни също изразиха опасения относно новата валута.

Някои наблюдатели предполагат, че тъй като Facebook е използвал термини като "блокчейн" и "децентрализиран" в своите изявления за Libra, нейната система ще бъде като тази на Bitcoin.

Валутата на Facebook обаче всъщност доста се различава. Тя ще се управлява централно, а кошница с валути и облигации ще определят стойността ѝ, правейки я по-стабилна от силно изменчивия Bitcoin.

С други думи, това ще бъде масова дигитална валута, която всеки може да купи и която би била трудна за закриване.

Всичко, което трябва да знаете за готвената от Facebook криптовалута Libra

Всичко, което трябва да знаете за готвената от Facebook криптовалута Libra

Въпросът сега е дали и кога тя ще се появи

Има ли опасения за определяне на парична политика от Libra Association?

Разбира се, Libra ще бъда вградена директно в някои от най-популярните приложения в света Facebook, WhatsApp и Instagram, които Facebook притежава.

Някои са притеснени от това, че корпорацията ще иска да поеме роля, подобна на правителството, създавайки валута и дори определяща парична политика.

Критиците се опасявaт, че ако Libra стане популярна, това може да окаже влияние върху други валути и национални икономики, но от Facebook са обещали да постигнат споразумение с регулаторите преди пускането ѝ.

Какви ще са регулациите?

Професор Рос Бъкли от University of New South Wales и колегите му наскоро публикуваха статия за различните регулаторни спънки по пътя на Facebook. Изводът е, че Libra ще трябва да се сблъска с някакъв вид регулация и това не може да бъде игнорирано.

Но според него "Libra вероятно е най-добрият пример за нещо, което бързо може да се превърне от "твърде малко, за да ни е грижа" до "твърде голямо, за да бъде оставено да се провали".

Професорът дава пример с развиващите се страни, в които много от живеещите там разчитат на парични преводи от хора, пребиваващи в чужбина. Тези трансфери обикновено подлежат на високи такси като държавите от Г-20 обещаха да предприемат мерки за намаляването им.

Но Facebook може да наруши цялата система за една нощ, ако хората от тези страни преминат към Libra.

Това може да бъде полезно в краткосрочен план за тези, които разчитат на паричните преводи, но широкото използване на Libra може да повлияе и на икономиката на цяла развиваща се нация, като някои смятат, че ще е към по-добро, други към по-лошо.

За правилното контролиране на валутата, регулаторите трябва да си отговорят на въпроса какъв финансов инструмент е тя. Все още никой няма добър отговор. Професор Бъкли дори смята, че собствената бяла книга на Facebook за Libra е умишлено неясна.

Веднъж, след като националните регулатори решат как искат да се отнасят към нея, основният инструмент, който могат да използват за ратифицирането ѝ е лицензирането, обяснява проф. Бъкли.

Facebook ще трябва да кандидатства за лиценз във всяка страна, в която иска да предложи Libra като платежно средство. За да получи тези лицензи, компанията трябва да покаже, че може да засича и спира прането на пари, както и финансирането на тероризма, например.

Американската корпорация и нейните дъщерни дружества може също да се нуждаят от лицензи, за да оперират като финансови институции за търговия, отново в зависимост от това как регулаторите гледат на валутата като опитът да се игнорират тези лицензи и стандарти няма да свърши добре.

Как ще функционира криптовалутата при кризисни ситуации?

Остават обаче и други опасения, с които съществуващите регулаторни режими може да не могат да се справят. Както посочва проф. Лана Суорц от University of Virginia, никой всъщност не знае каква е целта на Libra Association относно паричната им политика.

"Теоретично, когато настъпи финансова криза, целта на централните банки е да стабилизират паричното предлагане и да преминат към финансово възстановяване в страната си ", обяснява тя.

"С Facebook, не е ясно чии интереси ще бъдат взети под внимание при нужда за стабилизиране на валутата".

Пред кого ще бъде отговорна Libra Association в международен план също не е ясно.

Има вероятност Libra да бъде спряна от пускане. Но ако стартира и стане хит, никой наистина не знае как ще бъде регулирана в световен мащаб. Затова политиците и финансовите директори се опитват да си спечелят време.

Вашингтон може да забрани Facebook Libra със закон

Вашингтон може да забрани Facebook Libra със закон

Текстът забранява на технологичните компании с над $25 милиарда приходи да предоставят финансови услуги и да пускат собствени дигитални валути