Щатският долар спада спрямо основните световни валути в понеделник сутринта като част от корекция след покачването му през предходните дни. Инвеститорите са предпазливи по отношение посоката на американската валута преди излизането на макроикономическата статистика в САЩ и първият дебат по телевизията преди предстоящите президентски избори в страната, сочат данните от днешната търговия.

Търговците очакват и макроикономически данни от САЩ. В сряда ще стане известна окончателната оценка на динамиката на БВП на страната през второто тримесечие, която беше най-силно засегната от пандемията на коронавируса и карантината. В петък ще бъдат публикувани данни за безработицата през септември.

Общата валута днес сутринта се разменя срещу американската на ниво $1,1630 за евро в сравнение с $1,1631 за евро при затваряне на пазара в петък.

Стойността на долара в тандем с японската национална валута падна едновременно до 105,31 йени срещу 105,58 йени в края на предишната търговска сесия.

В същото време доларът загуби 0,25% спрямо британския паунд и 0,31% спрямо австралийския долар.

За едно евро днес на пазара дават 122,49 йени в сравнение с 122,88 йени в петък.

По време на днешната валутна търговия доларовият индекс се понижава на фона на нарастващия апетит за риск на финансовите пазари поради леко повишаване на оптимизма на търговците относно перспективите за нов пакет стимули в САЩ.

Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси и министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин подновиха разговорите миналия петък по следващата програма за подкрепа на икономиката на фона на кризата, причинена от пандемията.

По-късно Пелоси заяви, че смята за възможно Конгресът да приеме нова програма от мерки за подкрепа на икономиката, въпреки факта, че предишните преговори между демократите и републиканците бяха в безизходица.

Индексът ICE, който проследява динамиката на щатския долар спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинги и шведска крона), загуби 0,14% по време на търговията днес. По-широкият индекс WSJ Dollar падна с 0,1%.

През последната седмица индексът се покачи с 1,8%, което е най-силният седмичен ръст от април. Американската валута беше подкрепена от страха от риска на инвеститорите, тъй като традиционно доларът се счита за по-надежден актив. Надделяха опасения за "втора вълна" на заразяване с новия коронавирус в най-големите икономики в света.