В началото на валутната търговия в четвъртък сутринта обменният курс на щатския долар практически не се променя в по отношение на еврото и расте умерено спрямо йената и британската лира. Пазарите оценяват рисковете от глобална рецесия и очакват последните за годината срещи на водещите централни банки в света.

Доларът, считан за по-надежден защитен актив, получава подкрепа тази седмица поради засилените страхове от рецесия в световната икономика. Тревогата на инвеститорите беше предизвикана от силната статистика на САЩ, която може да се превърне в допълнителен аргумент за Федералния резерв в полза на по-строгата парична политика.

Фед и Европейската централна банка ще проведат редовните си месечни заседания следващата седмица. Очаква се американският парично-кредитен регулатор да забави повишаването на основния лихвен процент до 50 базисни пункта от 75 базисни пункта след предишните четири заседания. Анализаторите също очакват ЕЦБ да повиши лихвените проценти с 50 пункта

Както стана известно в четвъртък сутринта от ревизираните официални данни, икономиката на Япония през третото тримесечие се е свила с 0,2% в сравнение с предходните три месеца. По-рано беше обявено намаление от 0,3% и като цяло анализаторите не очакваха ревизия на първоначалната оценка.

Свиването на БВП на Япония беше регистрирано за първи път от третото тримесечие на 2021 г. и се дължи на по-високите цени, по-бавния растеж на потребителските разходи и обезценяването на йената спрямо световните валути.

В четвъртък, към 10 часа българско време, общата европейска валута се търгува на пазара при курс $1,0520 за едно евро в сравнение с $1,0506 за евро в края на сесията в сряда.

Американската валута поскъпва по отношение на японската с 0,29% - до 136,81 йени за един долар спрямо 136,62 йени за долар при затварянето на търговията вчера.

Британската лира стерлинг към този момент е поевтиняла спрямо долара с 0,12% - до $1,2192 за един паунд при $1,2203 за паунд ден по-рано.

Индексът ICE, който показва динамиката на щатския долар спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес сутринта нараства с 0,2%, а по-широкият WSJ Dollar Индекс - с 0,1%.