Нарастващите рискове от стагфлация в САЩ и Европа повишават възможността за "загубено десетилетие" за популярната портфейлна комбинация 60/40 от акции и облигации, исторически разглеждана като надежден избор за инвестиране за хората с умерен апетит към риск.

Такова "загубено десетилетие" се определя като продължителен период на слаба реална възвръщаемост, казва стратегът на Goldman Sachs Group Кристиан Мюлер-Глисман и неговите колеги Сесилия Мариоти и Андреа Ферарио.

От началото на 2022 г. портфейлите 60/40 в САЩ и Европа е донесъл на инвеститорите загуба от 10% в реално изражение, пише екипът на Goldman в бележка, публикувана в петък. Рисковете от по-бавен растеж плюс инфлация се засилват от продължаващата руска инвазия в Украйна и вече се отразяват на много инвеститори.

Задава ли се стагфлация?

Задава ли се стагфлация?

Експертите на Кофас прогнозират сериозни последици за европейските икономики и световните стокови пазари

Трите основни борсови индекса в САЩ са намалели с 5% до 12% тази година, като технологичният Nasdaq Composite падна с най-много.

Междувременно, облигациите също преживяват тежко време - с 10-годишната американска държавна облигация показваща най-лошото си представяне на годишна база от 2013 г. към средата на март, което тласна доходността й над 2,1%.

Това намали ефективността на разпределението 60% към акции и 40% към облигации. Признаците за безпокойство от стагфлация са очевидни на пазарите на лихвените проценти. Според Goldman Sachs 10-годишният процент на очаквана инфлация в САЩ, показател за инфлационните очаквания, е достигнал най-високото си ниво от 90-те години на миналия век.

Междувременно коригираната с инфлацията реална доходност остава близо до най-ниските си нива от десетилетия, което отразява песимизма относно икономическия растеж през следващите години. И широко следваният спред между 2-годишните и 10-годишните облигации се приближава към инверсия, обикновено предвестник на рецесия.

"Проблем номер 1 с портфейла 60/40 е, че темпът на инфлация означава, че реалната възвръщаемост на облигациите ще бъде отрицателна", каза Джон Силвия, основател и главен изпълнителен директор на Dynamic Economic Strategy.

"И по-бавният икономически растеж означава по-бавен ръст на печалбата, което означава, че частта от акциите на портфейла също ще е засегната." "Така че общото представяне на портфолиото вероятно ще бъде разочароващо в сравнение с миналите години и това може да продължи цяло десетилетие", смята Силвия.

Смъртта на портфейла 60/40 ще носи сериозни проблеми за фондовете в бъдеще

Смъртта на портфейла 60/40 ще носи сериозни проблеми за фондовете в бъдеще

През 2021 г. пазарите се изправиха пред един сериозен проблем: повишението на лихвените проценти по щатските държавни облигации

"Причината е, че имахме твърде ниски лихвени проценти в продължение на четири до пет години и много спекулации на пазара от хора с апетит към риска. Краят на портфолиото 60/40 се очакваше дълго време и най-накрая е тук."

Изгубеното десетилетие, предвидено от Goldman Sachs, бележи обрат от последния цикъл, който се възползва от това, което Мюлер-Глисман и колегите му наричат "структурен режим на доходността".

Тогава ниската инфлация и реалните лихвени проценти засилиха оценките и ръста на печалбата, въпреки относително слабия икономически растеж. Акциите и облигациите се представят добре успоредно - с реална възвръщаемост на микса 60/40, идваща приблизително в границите на 7% до 8% всяка година през последния цикъл, в сравнение с 5% средна дългосрочна стойност, казаха експертите.

Мисленето зад микса 60/40 на първо място е идеята, че облигациите могат да действат като баласт за риска, присъщ на акциите. Частните пенсионни планове са една от категориите инвеститори, които продължават да се придържат към микса и "рядко се отклоняват от него", според изследователи на Deutsche Bank.

Но загубените десетилетия са по-често срещани, отколкото мнозина си мислят, според Мюлер-Глисман, Мариоти и Ферарио. Те са се случили по време на Първата световна война, Втората световна война и 70-те години на миналия век - след силни бичи пазари, белязани от повишени оценки. И вероятността от загубено десетилетие се увеличава пред лицето на стагфлация, казаха те.

Комбинацията от други инвестиции може да помогне за намаляване на риска от още едно загубено десетилетие за микса 60/40 за инвеститорите, съветва екипът на Goldman. Те включват разпределение в "реални активи" като стоки, недвижими имоти и инфраструктура, както и по-голяма диверсификация на задграничните пазари.

Според Goldman инвеститорите също трябва да имат предвид стойностните и акциите с висока дивидентна доходност, както и конвертируемите облигации. Разбира се, не всеки подкрепя идеята за продължителен период на лоша възвръщаемост за портфейла 60/40.

Томас Салопек, стратег в JPMorgan Chase & Co. JPM, който предупреди през януари, че миксът 60/40 е "в опасност", казва, че САЩ ще избегнат действителната стагфлация.

"Вярваме", каза той, че "няма да има загубено десетилетие за 60/40".

"Засега средата все още е с висок растеж и висока инфлация", написа Салопек в имейл до MarketWatch в петък.

С исторически нарастващата доходност по време на цикъла на повишаване на лихвите на Фед, "има здрава премия за риск от акции спрямо облигации, която най-накрая може да бъде събрана, когато нежеланието за риск отстъпи. Така че превъзходството на акциите трябва повече от да компенсира слабостта на облигациите, след като апетитът за риск се възстанови."

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции на финансовите пазари.

Goldman Sachs прогнозира 5 повишения на основните лихви от Фед през годината

Goldman Sachs прогнозира 5 повишения на основните лихви от Фед през годината

Очаква се годината да завърши на ниво на основните лихви в САЩ от 1,25-1,5%