Икономисти от Goldman Sachs прогнозират, че Федералният резерв на САЩ ще повиши основните лихви пет пъти през 2022 г., като първото увеличение се очаква през март, съобщи Ройтерс.

Икономистите актуализират очакванията си за повишаване на лихвите, след като Фед заяви миналата седмица, че е вероятно да повиши лихвените проценти през март, с цел борба за укротяване на инфлацията.

В края на срещата миналата седмица Джером Пауъл каза, че през следващите месеци ще бъде взето решение кога да започне "свиването" на изкупуването на държавните облигации и ипотечни ценни книжа.

Икономистите на Goldman Sachs Дейвид Мерикъл и Ян Хациус заявиха, че очакват Фед да повиши основните лихви през март и май и да обяви началото на намаляването на баланса си през юни, след което да последват повишения през юли и септември.

Впоследствие, се очаква да има още едно повишение през декември, за да завърши годината на ниво на основните лихви от 1,25-1,5%.

Икономистите казаха, че са преразгледали очакванията си за инфлацията в посока нагоре, след публикуването на икономическите данни, и вземайки предвид, "коментарите на Пауъл, че ръководството на Фед е отворено за по-агресивно темпо на "затягане".

Относно 2023 г., Goldman Sachs продължава да очаква три повишения на основните лихви, като Фед достигне ниво от 2,5-2,75% през 2024 година.

По-рано през януари Goldman Sachs заяви, че очаква четири повишения на основаната лихва в САЩ тази година.

Фед сигнализира, че може да започне вдигане на лихвите през март

Фед сигнализира, че може да започне вдигане на лихвите през март

Федералният резерв планира постоянно да ограничава кредитирането