На заседанието си на 26 януари Федералният резерв на САЩ запази основната си лихва без промяна в диапазона 0,00-0,25%, но подчерта, че вероятно ще започне да повишава лихвените ставки на следващото заседание през март, като в същото време потвърди плановете си да прекрати изкупуването на облигации през този месец.

На пресконференция след края на заседанието управителят на централната банка на САЩ Джером Пауъл обеща, че Фед ще води продължителна битка за укротяване на инфлацията, съобщи БНР.

"Фед възнамерява да повиши ставката на федералната фондова лихва на срещата си през март, ако приеме, че условията са подходящи за това", посочи Пауъл. Фед ще наблюдава глобалните рискове преди срещата през март, но централните банкери смятат, че "основната сила" на американската икономика трябва да се завърне бързо след "известна слабост, заради коронавирусния вариант "Омикрон", добави шефът на Фед.

По думите на Пауъл, последващите увеличения на лихвените проценти и евентуално намаляване на активите на Фед, които са за над 8 трлн. долара, ще последват според съответната необходимост. Това значи, че централните банкери ще следят колко бързо инфлацията ще започне да спада от текущите си най-високи нива от десетилетия насам, обратно към целевото ниво на Фед от 2%.

Много от въпросите остават нерешени, посочи още Паул след края на заседанието на Фед, включително темповете на последващите повишения на лихвите или колко бързо ще бъде намаляването на огромния финансов баланс на централната банка, натрупан по време на стимулиращите програми, известни като "количествени улеснения", през времето на коронавирусната пандемия.

Джером Пауъл обаче изрично подчерта, че заради високата инфлация, която засега очевидно продължава да нараства, през тази година Фед планира постоянно да ограничава кредитирането и да сложи край на изключителната подкрепа, която предостави на американската икономика по време на Covid пандемията.

Златото значително поевтиня след заседанието на Фед

Златото значително поевтиня след заседанието на Фед

Сутринта благородният метал се търгува по $1813,75 за тройунция

"Това ще бъде година, в която ние непрекъснато ще се отдалечаваме от много гъвкавата и стимулираща парична политика, която въведохме, за да се справим с икономическите ефекти от пандемията", добави той.

Коментарите на шефа на Фед за вероятно начало на политиката на "затягане" (повишаване) на лихвите през март и за прекратяване на програмите за "количествени облекчения", парираха първоначалното добро възходящо движение на акциите на Уолстрийт преди края на заседанието на централната банка.

Сигналите за предстоящо по-агресивно затягане на паричната и лихвената политика от страна на Фед накара пазарните участници да започнат да оценяват възможността за повишаване на основната лихва в САЩ четири пъти през настоящата година с по 25 базисни пункта (с 0,25%), или с общо 1%. Някои дори започнаха да очакват, че първото вдигане на лихвите през март ще бъде с 50 базисни пункта (с 0,5%).