През 2021 г. пазарите се изправиха пред един сериозен проблем: повишението на лихвените проценти по щатските държавни облигации.

Поевтиняването на държавните облигации, с които доходността е в обратна зависимост, поставя на изпитание една от най-популярните инвестиционни стратегии в света. Става въпрос за традиционната комбинация от активи от 60% акции и 40% облигации, отправна точка за инвеститорите след разпространението на съвременната теория за портфейла през 50-те години на миналия век.

Тази стратегия доведе до една от най-добрите коригирани спрямо риска доходности за последните три десетилетия. Миксът, измерен с индекса S&P 500 и американския агрегат на облигациите на Bloomberg Barclays, произведе годишна доходност от почти 10% от 1983 до 2019 г., пише Ян Лойс от JPMorgan, старши съветник по дългосрочната инвестиционна стратегия.

В бъдеще Лойс прогнозира, че възвръщаемостта на портфейла 60/40 ще се понижи до около 3.5% годишно през следващото десетилетие, но инвеститорите могат да увеличат възвръщаемостта си до малко над 4%, като приемат портфейл с 40% акции, 20% облигации и 40% инвестирани в ценни книжа с някои характеристики и на двете, смята експертът.

"Конвертируемите инструменти стават най-доброто от всички светове, тъй като имат както облигационни, така и акционерни аспекти: те са облигация и могат да бъдат конвертирани в акции", каза Лойс. "Те печелят, когато акциите се повишат, както и когато облигациите се увеличат, както се случва и с двата класа активи през последните три месеца."

Все пак някои инвеститори все още не са готови да отписват 60/40. Джак Макинтайър, който помага да се контролират над 60 милиарда долара в Brandywine Global Investment Management във Филаделфия, казва, че някои от критиките към тази стратегия може да са несправедливи.

"Без значение какъв портфейл имате, имате нужда от защитно разпределение", каза той. "Тези 40% играят роля."

Портфейлът 60/40 бе защитен и от не от кой да е, а от Vanguard Group. От там посочиха пример, колко добре се е справил този портфейл при бурята, предизвикана от коронавируса. Портфейл в пропорция 60/40 - с 60% в индекса на MSCI All Country World и 40% в индекса на Bloomberg Barclays Global Hegreged Global Aggregate Bond - е регистрирал загуба от само 1.5% през първата половина на миналата година.

"Вярно е, че за няколко дни корелацията между световния пазар на акции и облигации беше положителна и че те се движат сравнително в тандем, но за първата половина на 2020 г. глобално диверсифицираната експозиция на облигации действаха като баласт, помагайки да се противопостави на по-рискова съставна част от портфейла", казва Джо Дейвис, главен глобален икономист от Vanguard.

Vanguard прогнозира средногодишна възвращаемост на акциите в САЩ между 4% и 6% през следващото десетилетие, което не е различно от скорошната прогноза на Goldman Sachs.

Vanguard заяви още, че глобалните акции ще носят на американските инвеститори между 7% и 9% годишно. Но въпреки ниската перспектива на Vanguard за облигации - доходност между 0% до 2% за американски и неамерикански облигации - Дейвис каза, че глобално диверсифицираният фиксиран доход ще продължи да играе важната роля за диверсифициране на риска в портфейла.

Питър Диксън, старши икономист в Commerzbank в Лондон, е друг експерт, който се отзова като защитник на портфейла 60/40. Той посочва, че за 20 години този портфейл е генерирал по-висока възвръщаемост от хедж фондовете, след като се вземат предвид таксите.

"Настоящата среда с ниски лихви означава, че възвръщаемостта от облигациите вероятно ще изглежда много лоша за години напред. Но инвеститорите, изкушени от акции с наднормено тегло, рискуват да станат жертва на нестабилност, тъй като пазарите продължават да поставят под въпрос дали текущите оценки на цените на акциите са оправдани", Казва Диксън. "Тъй като целта на портфейла 60/40 е да компенсира екстремните върхове и понижения на акциите, може би си струва да се придържате към него за малко по-дълго. В крайна сметка това е изпитан и надежден метод и това не е лошо в нашия нов, несигурен инвестиционен свят."

Стратезите в Goldman Sachs не са съгласни. В бележка към клиентите през тази седмица те признават, че през последните 30 години има малка полза от диверсификацията в акции или облигации, докато диверсификацията между активите е била много по-ефективна.

Но тъй като доходността на облигациите е по-близо до ефективната долна граница, потенциалът за по-нататъшни спадове е ограничен, казват те. Що се отнася до акциите, вероятно акциите ще останат в диапазона "оценени и плоски", тоест ще носят под средните доходи с над средната волатилност.

Те предлагат портфейл 80/20 с поставена защита, което, според тях, надминава значително портфолиото 60/40 тази година. Конвертируемите облигации също изглеждат по-привлекателни, добавят те.

Трудностите при традиционният портфейл 60/40 вече се отразяват на фондовете

Два от най-големите суверенни фондове в света казват, че инвеститорите трябва да очакват много по-ниска възвращаемост, отчасти защото типичният балансиран портфейл от 60/40 - акции и облигации, вече не работи така добре в сегашната среда.

Сингапурския GIC Pte и австралийският Future Fund заявиха, че глобалните инвеститори разчитат на пазара на облигации едновременно да се връща в продължение на десетилетия, като същевременно добавят буфер към портфолиото си срещу рисковете на пазара на акции. Тези дни отминаха, като доходността до голяма степен нараства."Облигациите са в ретроспекция на този подарък", с 40-годишно рали, което увеличи всички портфейли, каза Сю Брейк, главен инвестиционен директор на австралийския фонд в размер на 218.3 млрд. долара. "Но това свърши", добави тя, казвайки "замяната му е невъзможна - не мисля, че има някой клас активи, който би могъл да го замени."

Благодарение на намаляващата възвръщаемост от облигации, портфолиото на модела 60/40 може да реализира реална възвръщаемост - след инфлация - от само 1%-2% годишно през следващото десетилетие, каза Лим Чоу Киат, главен изпълнителен директор на GIC. Това се сравнява с печалби от 6%-8% през последните 30 до 40 години, каза той. "Така че това не е особено вълнуващо", каза Лим .

Брейк заяви, че фондове като нейните ще трябва да работят по-усилено, за да диверсифицират портфолиото си, за да търсят възвръщаемост. Тя цитира шест основни начина, по които пазарите се променят с пандемията, включително засилена регулаторна намеса, по-високи рискове от инфлация, допълнителни двигатели на ефективността и по-крехки пазари.

Фондовете "викаха вълк" повече от десетилетие, за да предупреждават за падащи доходи, каза Брейк, само за да видим продължаващи печалби. Въпреки това инвеститорите трябва да очакват по-ниска възвръщаемост напред, каза тя. Глобалните облигации са спечелили 382% от 1991 г., или около 5.4% годишно, въз основа на глобалния агрегиран индекс на Bloomberg Barclays.

"Повтаряме едно и също послание, че занапред възвръщаемостта ще бъде много по-трудна", каза Брейк, чийто фонд е връщал 9.2% годишно през последното десетилетие. "Не можете да се криете в ъгъла и да не инвестирате повече, защото трябва да си върнем печалбата и не мисля, че това е средата, в която трябва да правим това."

Лим също така предупреди за твърде голям държавен стимул и неговия ефект върху инфлацията.

"Като дългосрочен инвеститор имаме известни опасения относно използването на стимул", каза той. "Склонни сме да харесваме използването на капитал и пари, които са насочени към изграждане на дългосрочен растеж, дългосрочни структурни фактори, вместо да използваме парите за харчене."Инвеститорите ще трябва да се справят и с геополитическите рискове, каза Лим, чийто фонд отчете реална възвръщаемост от 2.7% на годишна база през последните 20 години.

"Това е хроничен проблем", каза Лим. "Ще остане с нас за дълго време и вероятно ще имаме периодични обостряния, точно както всяко хронично заболяване. Трябва да го управлявате правилно."

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на активи