Двама трейдъри, представлявали Deutsche Bank - Седрик Чану и Джеймс Ворли, - бяха осъдени за измама и за манипулиране на цените на златото и среброто, предаде Bloomberg. Според съда в Чикаго в периода между 2008 и 2013 г. те са осъществявали измамни транзакции, за да въздействат по незаконни начини на стойността на благородните метали, като това е поредното дело за подобна дейност след Голямата рецесия.

Начинът, по който двамата са манипулирани цените, е класическата схема на възлагане на ордери, които се отменят, преди да бъдат изпълнени. По този начин останалите трейдъри виждат недействително търсене и предлагане, респективно са изправени пред фалшиви сигнали. Така представителите на тандема са можели да печелят като са правили действителни залози с обратен знак на манипулациите.

Deutsche Bank: Европа ще пострада от "зомби" възстановяване и ще изостане от САЩ

Deutsche Bank: Европа ще пострада от "зомби" възстановяване и ще изостане от САЩ

Държавната помощ повече пречи, отколкото помага след определен момент

В хода на делото беше разкрита кореспонденция между тях, която показва, че те са били напълно наясно какво точно са правили. Дори в едно от съобщенията Ворли посочва: "Фалшивата търговия ме изнервя. Тя поначално е и незаконна."

Свидетел срещу двамата е техният бивш колега от Deutsche Bank Дейвид Лю, когото те са научили как да извършва подобни манипулативни операции. Тъй като самият Лю е изправен пред наказателно дело, той се е съгласил да съдейства на прокуратурата.

Чану и Ворли са признати виновни за съответно седем и три манипулации, но са оневинени по други обвинения, сред които е конспирация. За всяка от тях те могат да получат до 30 години в затвора, но прокурорът по делото посочи, че ще търси до 5 години. Окончателната присъда ще е ясна на 21 януари догодина, като дотогава двамата са на свобода под гаранция.

FT: Wirecard искала да купи Deutsche Bank

FT: Wirecard искала да купи Deutsche Bank

Компанията дори наела актьори, за да заблудят одиторите за липсващите €2 млрд., пише изданието

Все пак адвокатите и на двамата ще обжалват, като защитникът на Чану посочи, че действията на клиента му са били "напълно в рамките на закона".

Самата Deutsche Bank по друго обвинение за манипулация от страна на Комисията за търговия на фючърси постигна споразумение и прие да плати обезщетение в размер на 30 млн. долара за манипулации на пазарите през 2018 г. Същото дело излезе доста по-солено на JPMorgan, които трябваше да платят 1 млрд. долара.