По нови правила ще започнат да работят големите американски банки от това лято, като целта е да няма нови фалити в сектора след случилото се със Silicon Valley Bank и First Republic Bank. Регулаторите подготвят средно увеличение от 20% на общите капиталови изисквания, съобщава WSJ, като цитира свои източници.

Контекст: 2023 г. започна катастрофално за свързаните с крипто и технологичния сектор финансови институции. Отдръпването на инвеститорите и намаляването на разходите за дигитализация на големите компании направиха редица банки уязвими. Недоброто управление на риска доведе и до фалити, които имаше реален риск да разклатят доверието в цялата система.

Пазарна манипулация ли разклати американските банки?

Пазарна манипулация ли разклати американските банки?

Къси продажби ли са виновни за натиска върху финансовите институции

По-големият буфер е предпазна мярка с цел поемане на потенциални загуби. Повишаването на капиталовите изисквания за големите банки е важна стъпка за гарантиране на стабилността - проблемите в даже малки и средни регионални банки се превръщат в проблеми за стотици милиони долари, а подобни процеси при някой по-голям играч на пазара могат да доведат до немислими разходи.

Затова и още преди месец зам.-председателят по надзора на Федералния резерв Майкъл Бар заяви пред Конгреса, че през следващите месеци ще има действия именно в тази посока.

От друга страна: Повишаването на капиталовите изисквания увеличава разходите за банките, което на свой ред оскъпява техните продукти. Резултатът традиционно се изразява в ограничаването на инвестициите, но и в намаляване на кредитирането.

Кога икономиката на САЩ ще навлезе в рецесия

Кога най-голямата икономика в света ще навлезе в рецесия

Прогнозата на Bank of America

Детайли: Според WSJ мерките засягат както по-крупните регионални банки, така и т.нар мегабанки като Morgan Stanley. Конкретното повишение ще варира в зависимост от дейностите на дадената финансова институция, като именно тези със значителни търговски операции ще трябва да заделят най-голям допълнителен буфер.

Очакването е мярката да засегне силно банките и компаниите, които имат големи приходи от такси и услуги като инвестиционно банкиране и управление на благосъстоянието.

Какво предстои: Според източниците на WSJ още този месец може да видим конкретните предложения на регулаторите.