*Материалът е обновен в 16:07 ч. с решението на съда

Трябва ли банките да бъдат принудени да работят с клиент, който може би нарушава закона?

Съд във Финландия даде отговора на този въпрос в решение, което можеше да има огромни последици, пише Bloomberg.

Руският милиардер Борис Ротенберг съди четири скандинавски банки, защото не искат да работят с него. Олигархът, приближен до президента Владимир Путин, е включен в американския списък със санкции. Но според Ротенберг, двойното му гражданство от Русия и Финландия, онзачава, че европейските банки трябва да придвижват трансакциите му.

Въпросните банки - Svenska Handelsbanken AB, Nordea Bank Abp, OP Group и Danske Bank A/S - не са съгласни. Притеснението им е сериозно: те могат да загубят достъпа си до долари, ако нарушат щатските санкции.

Якоб Деденрот Бернхофт, базиран в Копенхаген адвокат, който специализира в сферата, смята, че решението на Хелзинкския съд ще бъде важен прецедент. "Всички останали банки гледат към това решение за насоки какво трябва да правят в подобна ситуация".

За скандинавските банки възможното решение да бъдат накарани да обработват подозрителни трансакции изцяло противоречи на настоящия климат. На фона на бум на скандалите с пране на пари, регулаторите засилиха изиксванията, а банките са под все по-голям натиск да идентифицират клиентите си.

В Европа вече има банка, която се срина, след като бе изключена от щатската финансова система: латвийска ABLV Bank AS бе ликвидирана през февруари 2018 г., след обвинения на щатското Министерство на финансите, че е подпомалага незаконни трансакции.

Самият Ротенберг твърди, че никога не е бил дори и заподозрян за пране на пари. През февруари на миналата година той загуби делото на първа инстанция, но обжалва.

В понеделник съдът застана на страната на банките и осъди близкия до Путин олигарх да заплати над €500 хил. разноски по делото. Според съда, ако бъдат принудени да работят с Ротенберг, банките ще бъдат поставени под огромен финансов риск - какъвто по закон не могат да поемат.

Решението на втора инстанция също може да бъде обжалвано в 7-дневен срок.