Преговарящите от Белия дом и Републиканската партия, която има мнозинство в двете камари на Конгреса на САЩ, се доближават до споразумение за вдигане на "тавана" на държавния дълг и същеременно ограничаване на разходите на федералното правителство за две години, казаха запознати с въпроса пред Bloomberg.

Приближават ли се САЩ към изпадане в дефолт

Приближават ли се САЩ към изпадане в дефолт

Според финансовото министерство таванът на американския дълг, фиксиран на около $31 трилиона, трябва да се повиши

Страните са стеснили кръга на разногласията по време на преговорите през последните дни, но засега всички договорени детайли са предварителни и все още няма окончателно решение, отбелязва Bloomberg. По-конкретно, Белият дом и републиканците предстои да обсъждат обхвата на ограниченията на разходите. Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън отстоява увеличение на разходите за отбрана от 3% за 2024 г., както беше поискано от Байдън.

Какво да правят инвеститорите в условията на опасност от изпадане в неплатежоспособност на САЩ?

Какво да правят инвеститорите в условията на опасност от изпадане в неплатежоспособност на САЩ?

Съветите на старши икономически анализатор в Bankrate

Републиканците постигнаха споразумение за ускоряване на издаването на разрешителни за изграждане на тръбопроводи и други проекти, свързани с изкопаеми енергийни ресурси. Споразумението ще включва и мерки за модернизация на електрическата мрежа на САЩ за използване на възобновяеми енергийни източници, съобщи Bloomberg. Освен това, републиканците се споразумяха за намеление с 10 милиарда долара на сумата за нарастване на бюджета на Данъчната служба, която първоначално беше 80 милиарда долара.

Първоначално републиканците предлагаха повишаване на "тавана" на дълга до март 2024 г. в замяна на 10 години ограничения на разходите на правителството на САЩ, но сега се говори само за две години съкращения на разходите, пише Bloomberg.

Шансовете за постигане на споразумение по дълга сега са най-високите от започването на преговорите, коментират анализаторите от Goldman Sachs Ян Хациус и Алек Филипс в бележка, пише Bloomberg. Ако сделката бъде постигната бързо, гласуването в Камарата на представителите вероятно ще се проведе на 30 май. Така документът бързо да стигне до президента до 1 юни, когато е крайният срок, определен от Министерството на финансите на САЩ.

Чехия ще вдига данъци, за да намали външния си дълг

Чехия ще вдига данъци, за да намали външния си дълг

Предвижда се и намаляване на държавните разходи