Във времена на висока неопределеност на финансовите пазари, да се "залага" на дълговата криза е почти невъзможно, а главното е, че няма открояващ се приоритет да се опитвате да търгувате, ако американската икономика все пак стигне до неплатежоспособност. Това коментира по отношение на настоящите опции на инвеститорите Марк Хамрик, старши икономически анализатор в Bankrate, пише Business Insider.

Шеф от Allianz предупреди за заплаха от нова (световна) финансова катастрофа

Шеф от Allianz предупреди за заплаха от нова (световна) финансова катастрофа

Възможен е бърз спад на различни видове активи, според главния икономист на германската застрахователна компания

По думите на икономиста,вместо това инвеститорите би трябвало да се придържат към дългосрочен подход, да създават резервни финансови фондове и да натрупват високодоходни спестовни сметки.

Докато управляващите в САЩ водят спорове за ново вдигане на "тавана" на дълга, инвеститорите имат само един избор - да се придържат към дългосрочен поглед върху пазара, смята анализаторът.

Европейските страни с най-висок външен дълг

Европейските страни с най-висок външен дълг

Задлъжнялостта на Китай е далеч по-ниска

Експертът предлага на инвеститорите, за известно време (който период всеки инвеститор трябва да определи сам за себе си), просто да се оттеглят от финансовия пазар или поне да намалят транзакциите си с определени активи, включително акции - след което да преценят точния момент, когато да се върнат (пълноценно) на пазара.

Напомня се, че крайният срок за вземане на решение за вдигане на "тавана" на дълга на САЩ изтича на 1 юни, след което може да се стигне до неплатежоспособност на САЩ - което, по думите на Хамрик, ще стане "катастрофа" не само за най-голямата икономика в света, а ще причини и много други, неизвестни засега отрицателни последици.

Започна "загубеното десетилетие" за световната икономика

Започна "загубеното десетилетие" за световната икономика

Прогноза на Световната банка

В тази връзка, експертът дава като пример кризата от 2008 г., когато икономиката е била "на ръба" и много инвеститори погрешно са преценили времето за сделки. А тези, които тогава са напуснали финансовия пазар, всячески са се опитвали да оценят правилно, кога да се върнат.

Освен необходимостта от правилна преценка на подходящ момент за излизане от пазара, експертът предупреждава и за необходимостта инвеститорите да разполагат с достатъчно собствени спестявания, в случай на извънредна ситуация.

Това биха могли да бъдат високодоходни спестовни сметки, (които сега предлагат особено атрактивна доходност), което само по себе си е подходящ начин да се извлече полза от нарастващите лихви.

Новите "тихи пристанища" за глобалните финансови инвестиции

Новите "тихи пристанища" за глобалните финансови инвестиции

Парите "обичат тишината"

В същото време, не трябва изцяло да се разчита на силата на долара, тъй като заради повишения риск от рецесия и отслабване на икономиката (например в обработващата промишленост и жилищния сектор), нараства тревожната за САЩ тенденция на дедоларизация в света.

"Щафетата" на Русия и Китай в тази насока, започнаха да поемат и други развиващи се страни. Освен това, потенциален фалит на САЩ заплашва допълнително да отслаби позициите на долара като световна валута.

Защо централните банки по света изкупуват златото

Защо централните банки по света изкупуват златото

Кои сега са десетте държави с най-голям размер на златните си резерви