Следващият месец Тайланд ще продаде държавни спестовни облигации в размер на 60 млрд. бата или 2 млрд. долара, за да подпомогне финансирането на стимулиращи мерки за смекчаване на въздействието от , съобщи финансовото министерство, предаде Reuters.

Миналата седмица правителството обяви нов пакет от стимули на стойност 7 млрд. долара в подкрепа на дейностите в страната, където се отчитат почти 10 хил. нови случая на коронавирус за малко повече от месец.

Облигациите ще се предлагат с три падежа, като пет- и 10-годишните облигации дават средна доходност от съответно 2,0% и 2,5% годишно, а 15-годишните облигации предлагат фиксирана доходност от 1,8%, заяви министерството в изявление.

"Облигациите трябва да бъдат разпродадени, тъй като са сигурни и предлагат добра възвръщаемост", каза на брифинг Патриша Монгхонванит, ръководител на службата за управление на публичния дълг на министерството.

Новият стимул ще бъде финансиран и от други заеми, включително държавни облигации и някои от по-ранен заем от Азиатската банка за развитие, каза тя.

Целият дълг, който страната ще изтегли, е под 1 трлн. тайландски бата или 33,37 млрд. долара, ако тя изпълни плана за заемите си, обявен миналата година в отговор на пандемията.

До момента по него са изтеглени около 394 млрд. бата, а останалата част ще бъде придобита през текущата финансова година, каза Патриша, добавяйки, че до момента са похарчени 373 милиарда бата.

Публичният дълг на страната към брутния вътрешен продукт няма да надвиши 56% в края на тази фискална година, която приключва през септември, каза тя. Към ноември миналата година дългът е 50,46% от БВП.