Биткойнът има много противници от самото си начало през 2009 г., последвалите го криптовалути също.

Въпреки че е широко критикуван за своята нестабилност, използването му в престъпни транзакции и за прекомерното използване на електроенергия за копаене, крипто се разглежда от някои, особено в развиващия се свят, като сигурно пристанище по време на икономически бури.

Ел Салвадор стана първата държава, която го направи законна валута през септември 2021 г., последван сега от Централноафриканската република през април тази година, пише Euro News.

Но тъй като все повече хора се обръщат към криптовалутите или като инвестиция, или като спасителен пояс, критиките към криптовалутите продължават да се проявяват в набор от ограничения върху тяхното използване.

Правният статут на биткойн и други алткойни (алтернативни монети на биткойн) варира значително в различните държави.

Въпреки че повечето страни не правят използването на самия биткойн незаконно, неговият статут като платежно средство или като стока варира с различни регулаторни последици.

Някои държави са поставили ограничения върху начина, по който може да се използва биткойн, като банките забраняват на своите клиенти да извършват транзакции с криптовалута. Други държави са забранили използването на биткойн и криптовалути директно с тежки санкции за всеки, който извършва крипто транзакции.

Копачи на биткойн продават машините си, за да намалят дългове за $67,4 милиона

Копачи на биткойн продават машините си, за да намалят дългове за $67,4 милиона

Компанията Stronghold Digital Mining понася тежък удар след срива в цената на криптовалутите

Това са страните, които имат особено тежки отношения с биткойн и други алткойни.

Алжир

Понастоящем Алжир забранява използването на криптовалута след приемането на финансов закон през 2018 г., който забрани купуването, продажбата, използването или държането на виртуални валути.

Бангладеш

Официално са в сила забрани за транзакции с криптовалута, наказуеми с до 12 години според законите на страната за пране на пари и финансиране на тероризма. Въпреки това, страната предложи нова блокчейн стратегия, сигнализираща за затопляне на отношението към към крипто и виртуални активи.

Боливия

Има пълна забрана за използването на биткойн в Боливия от 2014 г. насам. Боливийската централна банка издаде резолюция, забраняваща него и всяка друга валута, която не е регулирана от държава или икономическа зона.

Биткойн надхвърли $25 000 за първи път от юни насам

Биткойн надхвърли $25 000 за първи път от юни насам

Криптовалутите пострадаха през първата половина на годината

Китай

Китай налага репресии срещу криптовалутите с нарастваща интензивност през 2021 г. Китайските власти многократно са издавали предупреждения към своя народ да стоят настрана от пазара на цифрови активи и са наложили строги мерки за копаене в страната, както и за обмен на валута в Китай и в чужбина.

На 27 август Ин Юпинг, заместник-директор на Бюрото за защита на финансовите права на Китайската народна банка, нарече криптовалутите спекулативни активи и предупреди хората да "защитят джобовете си".

Усилията за подкопаване на биткойн - децентрализирана валута извън контрола на правителствата и институциите - до голяма степен се разглеждат като опит на китайските власти да пуснат собствена електронна валута.

Китайската народна банка се стреми да бъде една от първите големи централни банки в света, която ще пусне своя собствена цифрова валута и по този начин ще може да наблюдава по-отблизо транзакциите на своите хора.

На 24 септември Китайската народна банка  отиде по-далеч и направо забрани транзакциите с криптовалута в страната.

След срива на стейбълкойна Terra Luna китайските власти сигнализираха, че може да се подготвят още по-строги ограничения върху крипто.

Колумбия

В Колумбия финансовите институции нямат право да улесняват биткойн транзакции. Финансовият надзор на страната предупреди финансовите институции през 2014 г., че не могат да "защитят, инвестират, посредничат или управляват операции с виртуални пари".

Египет

Дар ал-Ифта в Египет, основният ислямски консултативен орган в страната, издаде религиозен указ през 2018 г., класифицирайки биткойн транзакциите като "харам", нещо забранено от ислямския закон. Въпреки че не са обвързващи, банковите закони на Египет бяха затегнати през септември 2020 г., за да се предотврати търговията или популяризирането на крипто без лиценз на Централната банка.

Биткойн се срина под 23 000 долара след срив на две големи платформи

Инвеститорите в най-голямата криптовалута загубиха 18% от парите си само за ден

Най-голямата криптовалута падна на нивата от декември 2020 година

Индонезия

Централната банка на страната, издаде нови разпоредби, забраняващи използването на криптовалути, включително биткойн, като средство за плащане от 1 януари 2018 г.

Гана

Криптовалутите са незаконни в Гана, но нейната централна банка изрази интерес към блокчейн технологията и нейните потенциални употреби и проучва как тя може да бъде интегрирана във финансовата система на страната.

Иран

Биткойн има сложни отношения с иранския режим. За да избегне най-лошото въздействие на осакатяващите икономически санкции, Иран вместо това се обърна към доходоносната практика на добив на биткойни.

Въпреки че Централната банка забранява търговията с криптовалути, добивани в чужбина, тя насърчава добива на биткойн в страната със стимули.

Около 4,5 процента от световното копаене на биткойн се извършва в Иран, което според фирмата за анализ на блокчейн Elliptic може да доведе до приходи от над 1 милиард долара (843 милиона евро).

За да може крипто индустрията да процъфтява, Иран предложи на лицензирани копачи евтина енергия, но изисква всички добити криптовалути да се продават на Централната банка.

Поевтиняващият биткойн подкопава масовия бум на криптовалутите

Поевтиняващият биткойн подкопава масовия бум на криптовалутите

През последните седмици криптовалутите сякаш получиха "силен шамар" относно тяхната надеждност

Нелицензираният добив обаче източва повече от 2GW от националната мрежа всеки ден, причинявайки недостиг на електроенергия.

За тази цел иранските власти издадоха четиримесечна забрана за добив на биткойни до 22 септември.

Ирак

Въпреки постоянните усилия на властите да блокират използването им, криптовалутите стават все по-популярни в Ирак. Иракската централна банка беше особено враждебна, като през 2017 г. издаде изявление, забраняващо използването им, което е в сила и до днес. В началото на 2021 г. Министерството на вътрешните работи на регионалното правителство на Кюрдистан издаде подобни насоки за спиране на паричните брокери и борси, работещи с крипто.

Косово

Въпреки че държането или търговията с активи в криптовалута все още не е забранено в Косово, правителството обяви забрана за копаене на крипто в началото на януари, обвинявайки нарастващата енергийна криза. Страната, която едностранно обяви своята независимост през 2008 г., е изправена пред исторически недостиг на електроенергия, като сега се въвеждат планирани прекъсвания на тока, за да се пести енергия. В допълнителен опит за ограничаване на разхищението на енергия, министърът на икономиката Атране Ризваноли обяви дългосрочна забрана за копаене на крипто в страната. Полицията е натоварена със задачата да наложи забраната, както и да определи местата за добив в цялата страна.

Мексико

Криптовалутите са забранени в Мексико, като през юни 2021 г. се посочва, че виртуалните активи не са законно платежно средство и не се считат за валути съгласно съществуващите закони. Въпреки ограниченията, има някои в Мексико, които са прегърнали виртуалните валути, като най-голямата крипто борса в страната Bitsos може да се похвали с 1 милион регистрирани потребители.

Непал

Непалската Банка Растра обяви Биткойн за незаконен от август 2017 г.

Северна Македония

Северна Македония е единствената европейска държава досега, която има официална забрана за криптовалути, като Bitcoin, Ethereum и други.

Испания ще регулира рекламите на биткойн. Скоро целият ЕС ще направи същото

Испания ще регулира рекламите на биткойн. Скоро целият ЕС ще направи същото

Още от февруари

Русия

Русия има сложна връзка с криптовалутата, още по-сложна от продължаващото й нахлуване в Украйна.

Въпреки че криптовалутата не е забранена в Русия, доскоро се водеше конфликт срещу нейната употреба. Сега на него се гледа като на спасител, който да помогне на страната да избегне тежките финансови санкции, наложени от Запада.

Русия прие първите си закони за регулиране на криптовалутите през юли 2020 г., които за първи път определиха криптовалутата като собственост, подлежаща на данъчно облагане.

Законът, който влезе в сила през януари тази година, също забранява на руските държавни служители да притежават каквито и да било крипто активи.

Руският президент Владимир Путин многократно свързва криптовалутата с престъпната дейност, призовавайки за по-голямо внимание по-специално на трансграничните крипто транзакции.

През юли главният прокурор обяви ново предложено законодателство, което ще позволи на полицията да конфискува криптовалути, считани за незаконно придобити, като се позовава на използването им за подкупи.

Въпреки това, като третият по големина център за добив в света според данни от Кеймбриджкия университет, има опасения, че Русия вече може да прегърне крипто и да впрегне природните си ресурси, за да експлоатира добива на биткойни, вместо да го омаловажава.

Турция

Мнозина в Турция се насочиха към криптовалута, тъй като стойността на турската лира рязко падна. С някои от най-високите нива на използване навсякъде по света, пристъпването към регулации беше бързо тази година, тъй като инфлацията достигна своя връх през април.

На 16 април 2021 г. Централната банка на Република Турция издаде наредба, забраняваща използването на криптовалути, включително биткойн, пряко или непряко, за плащане на стоки и услуги. На следващия ден турският президент Реджеп Тайип Ердоган отиде по-далеч и издаде указ, че крипто борсите трябва да спазват правилата за борба с прането на пари и финансирането на тероризма.

Ел Салвадор ще строи първия в света "Биткойн град" за $1 милиард

Ел Салвадор ще строи първия в света "Биткойн град" за $1 милиард

Ситито ще бъде финансирано с биткойн облигации

Виетнам

Държавната банка на Виетнам обяви, че издаването, доставката и използването на биткойн и други криптовалути са незаконни като средство за плащане и подлежат на глоби от 150 милиона VND (€5600) до 200 милиона VND (€7445 ).

Правителството обаче не забранява търговията с биткойни или ги държи като активи.