Тази година стартира вълнуващо за фондовите пазари, в допълнение към изминалата и на фона на продължаващата пандемия от коронавирус. И все пак пазарът бе изключително волатилен. На много хора им е трудно да се справят в подобна среда. Те разбират, че акциите поскъпват и поевтиняват, но нямат нервите да задържат позициите си при най-големите спадове.

За обикновените инвеститори коронавирусът бе риск. Но най-големият риск остава в огледалото с всеки изминал ден. И ако продавате, когато акциите са евтини, можете да пропуснете бъдещи печалби.

Fidelity Investments е един от най-големите взаимни фондове в света. Те обявиха, че техните инвеститори са изтеглили почти 20% от инвестициите си между 20-ти февруари и 15-ти май на 2020-та година - период на изключително силни загуби за пазарите. Още по-лошото е, че почти една трета от инвеститорите на фирмата, на възраст над 65 години, са направили същото.

Спадът на пазарите може и да е страшен... Но тези хора изпаднаха в паника и продаваха своите позиции. И след това те си задаваха въпроса: "Ами сега?" От 23 март 2020 г. до 2 юли 2020 г. глобалните акции нараснаха с 39%.

Интелигентното инвестиране е просто! Изградете диверсифициран портфейл от евтини ETF-и (индексни фондове) и устоявайте на желанието да се подавате на всяка паника и всеобщите тенденции. Игнорирайте прогнозите на фондовия пазар и продължете да добавяте пари периодично. Когато се пенсионирате, продавайте коригирани с инфлацията 4 процента от портфейла си годишно, съветват специалистите от Fidelity.

Но това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Инвеститорите често се паникьосват, когато акциите поевтинеят. Ако това звучи като вас, постоянният портфейл може да бъде вашият спасител. Той съчетава краткосрочни облигации (или пари в брой), дългосрочни облигации, акции и злато в равни пропорции. Можете лесно да изградите подобен портфейл и ще ви отнема по-малко от час годишно, за да го следите.

Ако ви интересува как се е представял подобен инвеститорски портфейл, то ето и статистиката. Той е донесъл на инвеститорите доходност от 9.65% от януари 2020-та година до юни 2020-та година. Това, спрямо спад от 3.44% за американските акции за същия период и понижение от 6.83% за световните акции.

Повторно тествано до 1971 г., най-лошата година на постоянния портфейл отчита спад от около 5% през 1981 г. По време на финансовата криза от 2008 г. този теоретичен портфейл, щеше да донесе на инвеститорите загуба от по-малко от 1%. От януари 1978 г. до 30 юни 2020 г. той е носил средна годишна възвръщаемост от 8.42 процента годишно.

Това не е било по-добро представяне от това на американските акции, нито пък от класическия портфейл - 60 процента в акции и 40% в облигации. Но резултатът му също така не е бил и много по-лош. Но този портфейл има едно много голямо предимство - по-слаба волатилност и по-малко понижение, в трудни за пазарите моменти.

Например, когато пазарите се покачват, е лесно да се придържате към дългосрочната си визия. Но по време на сривове на пазара, много често можете да се изкушите да закриете част от портфейла си във възможно най-лошия момент, както се случи миналата година.

Помислете за индекса S&P 500 на Vanguard. Средното ниво на годишна възвръщаемост от 6.89% между 31 март 2006 г. и 31 март 2016 г. не е било много по-добро. Повечето инвеститори обаче изпаднаха в паника по време на финансовата криза от 2008/2009 г. Според анализа на паричните потоци на Morningstar средният инвеститор в индекса S&P 500 на Vanguard е губил едва 4.52% за същия период от време. С други думи, страхът им струва 2,37 процента годишно. Това може да не звучи много, но дългосрочното въздействие може да бъде огромно.

Представете си двама братя. Джо не се страхува от сривовете на пазара. Неговият темперамент е идеален за инвестиране. Да предположим, че глобално диверсифицираният портфейл от ETF-и ще носи средно 6.89% през следващите 30 години. Джо инвестира 1000 долара всеки месец. След три десетилетия той ще е печелил по 6.89 процента годишно. Постоянният му ангажимент (вноски) ще му изгради портфейл на стойност 1 187 912 долара след 30 години.

Брат му Томи обаче е по-скоро като "средния Джо". Томи се тревожи от пазарните движения. Слуша прогнози. Той се занимава с това как COVID-19 може да повлияе на портфолиото му. За съжаление той действа въз основа на страх и прогнози.

Томи е нормален средностатистически инвеститор. Но нормалността на Томи би му струвала много. Ако инвестираше 1000 долара за 30 години и ако средно добива 2.37 процента по-малко от брат си Джо, той би получил едва 767 773 долара след тридесет години. Това е много по-малко от 1.2 милиона долара на брат му Джо.

Ако имате подобен "дзен контрол" на емоциите си, то би трябвало да можете да игнорирате пазарните новини и прогнози. В този случай, може би удачен за вас вариант би бил да изградете глобално диверсифициран портфейл от ETF-и, който да отговаря на вашата толерантност към риск.

Но ако се погледнете в огледалото и видите страх в очите си, то постоянният портфейл може да ви помогне да спите през нощта. Това не означава обаче, че трябва да изберете постоянния портфейл, когато нещата изглеждат страшни, след което да преминете към нещо по-конвенционално, когато пазарите се успокоят. Много инвеститори правят точно това... и винаги резултатът е един и сущ - купуват високо и продават ниско, наранявайки дългосрочните си печалби. Ако постоянният портфейл отговаря на вашата личност и емоции, следвайте го цял живот. Никога не се изкушавайте да скочите от пистите.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари