Централната банка на Турция не промени основния лихвен процент на заседанието си в четвъртък, оставяйки го на най-високото ниво от 2003 година. Решението съвпадна с прогнозата на анализаторите, анкетирани от Trading Economics.

Лихвената ставка по седемдневните репо операции е 45% годишно, се казва в изявление на Централната банка .

От юни миналата година основният лихвен процент бе повишен осем поредни пъти с общо 36,5 процентни пункта. като част от борбата срещу инфлацията.

Централната банка на Турция отново повиши основната лихва: какво следва

Централната банка на Турция отново повиши основната лихва: какво следва

Битката на Анкара срещу инфлацията продължава

Това решение сигнализира за прекъсване на тенденцията на последователни повишения на лихвените проценти, които бяха приложени от миналия май и е първото при новия управител на централната банка Фатих Карахан.

Ръководството на Централната банка сигнализира за намерението си да задържи лихвения процент, докато инфлацията в страната покаже признаци на стабилен спад към целевите стойности. В същото време влошаването на инфлационната ситуация може да провокира допълнително затягане на паричната политика.

Инфлацията в Турция достигна 64,86% на годишна база през януари, достигайки нов връх от ноември 2022 г. насам. Централната банка цели да постигне ниво на инфлация в страната от 5%.

Бивша директорка в Goldman Sachs става гуверньор на централната банка на Турция

Бивша директорка в Goldman Sachs става гуверньор на централната банка на Турция

Хафизе Гайе Еркан е и бивш изпълнителен директор на First Republic Bank

Турската национална валута се променя слабо спрямо щатския долар след обявяването на решението на централната банка. Валутният курс в четвъртък бе 30,0059 лири за един щатски долар в сравнение с 30,9962 лири/$1 в края на търговията в сряда.

Турция си постави срок за драстично намаляване на инфлацията

Турция си постави срок за драстично намаляване на инфлацията

Новият управител на Турската централна банка е оптимист

Междувременно, информира днес Trading Economics, индексът на производственото доверие в Турция се повиши с 0,6 пункта до 101,5 през февруари 2024 г. от 100,9 през предходния месец. Той отбеляза най-високото ниво на показателя от октомври 2023 г., подкрепено от по-нататъшното подобрение на текущото общо количество поръчки (89,4 спрямо 85,1 през януари).