Брутният дълг на централното правителство на Турция се понижи до 1,8 трлн. лири или 243 млрд. долара в края на миналата година, показват последните данни на местното финансово министерство, предаде Hurriyet.

На годишна основа това е свиване от 3,2% през декември, след като през третото тримесечие показателят отново се върна към растеж.

Графика 1: Брутен дълг на Турция

В момента 44% от задълженията на управляващите са деноминирани в лири, което не е учудващо, предвид волатилността на лирата. Останалата над половина от задълженията на страната са в чуждестранни валути.

Вътрешният дълг на страната е с над 40% по-висок от външния, съответно 142,5 млрд. долара спрямо 101 млрд. долара, сочат данните.

След като през последните години съотношението дълг към БВП на южната ни съседка се понижаваше, от 2019 г. насам той е нагоре. Въпреки че страната няма колосалните задължения на западноевропейските държави, това все пак е индикатор, който инвеститорите следят и който допълнително може да допринесе за поевтиняването на турската лира - нещо, което управляващите със сигурност ще се опитат да преустановят през настоящата година.

Графика 2: Дълг към БВП на Турция