Заплатите в Сърбия продължават да се увеличават, като средното възнаграждение през декември се очаква да бъде 445 евро, а през март цифрата трябва да достигне 460-465 евро, обяви пред Pink TV сръбският президент Александър Вучич.

Средната заплата в страната преди 7 години е едва 331 евро, докато през октомври 2018 г. тя е 423 евро. Достигайки 445 евро през декември, възнаграждението ще е с около 30-31% по-високо отколкото преди 7 години, твърди Вучич.

"През март очакваме ръст от 8.6% заради повишаването на заплатите в публичния сектор и минималната работна заплата, т.е. заплатите да бъдат 460 или 465 евро, което е увеличение от 35 до 36%", казва президентът, цитиран от сръбската информационна агенция Tanjug.

Сърбия иска средната заплата в страната да догони българската. Но това може да е проблем

Сърбия иска средната заплата в страната да догони българската. Но това може да е проблем

Ще тръгне ли страната по стъпките на Румъния?

Той припомни, че минималната работна заплата е 161 евро през 2011 г., а в момента е 228 евро. По думите му държавата ще се стреми да повиши минималното възнаграждение до 250 евро през 2018 г. и до 300 евро след това.

Президентът отчита, че пенсиите вече са повишени до средно 227 евро, но трябва да бъдат повишени допълнително.

Той изказва своята благодарност на китайците и французите, които приватизираха RTB Bor и най-голямото сръбско летище "Никола Тесла", както и на всички инвеститори в Сърбия.

Задмина ли наистина Сърбия България по заплати?

Задмина ли наистина Сърбия България по заплати?

Говорят цифрите

Заплатите в страната са любима тема на Вучич, който иска да покаже положителното развитие на западната ни съседка по време на неговото управление.

"Днес сме в много добро състояние, като нашата икономика се развива стабилно - безработицата намалява, заплатите и пенсиите се увеличават", заяви сръбският президент през лятото, цитиран от News.bg.

Той дори обяви, че страната му е надминала България по размер на средната заплата и ще достигне Румъния и Унгария.

Официалните данни показват, че твърденията на Вучич засега се базират повече на желания, отколкото на факти. В България средната брутна работна заплата е 1135 лева (580 евро) през септември, по данни на НСИ. През декември вероятно ще е още по-висока.