Една аерогара разполага с поне няколко различни банкомата, които се ползват от постоянно пристигащите и заминаващите пътници. И летището в Пхенян не остава по-назад.

Преди време там бяха инсталирани две устройства. Проблемът обаче е, че в момента те не работят заради нови въведени от Китай ограничения. И не се знае кога отново ще могат да се теглят пари от тях.

В Северна Корея банкоматите са рядкост и предизвикват такъв интерес, че на огромен видео екран на международното летище Sunan се излъчва клип, показващ как устройствата могат да се ползват и как точно работят, пише Bloomberg.

Видеото е на корейски, въпреки че машините са били поставени, за да се ползват от пристигащите китайски бизнесмени и туристи.

Все пак банкоматите не са нещо напълно ново за Северна Корея. Преди години местната банка Ryugyong Commercial Bank инсталира такъв в хотел в центъра на столицата.

Друг е бил поставен отново на летището през миналата година, но той така и не заработил.

По думите на служители на аерогарата в Пхенян въпросните два банкомата са били поставени преди няколко месеца, но все още са в "период на тестване".

Според касиерите в банковия клон в хотела, разполагащ с друга машина за теглене на пари, нито едно от устройствата в Северна Корея не работи заради ограничения, въведени от властите в Пекин през миналия месец.

От Bloomberg обаче посочват, че липсва официално становище на китайските власти за обявяването на ограничения за извършването на транзакции на китайски граждани, намиращи се в Северна Корея.

Историята на Ким Чен Ун: От ученик в Швейцария до най-страшния диктатор в света

Историята на Ким Чен Ун: От ученик в Швейцария до най-страшния диктатор в света

Интересни факти за живота на северокорейския лидер