Цената на златото се покачва след спада в търговската сесия ден по-рано, когато котировките в края на сесията се понижиха с 8,10 долара за унция. Инвеститорите също така оценяват новините за възстановяването на търсенето в Китай.

Данните за търговията в сряда сутринта показват ръст в цената на декемврийските фючърси за злато на фондовата борса Comex в Ню Йорк с 0,08%, или с 1,4 долара - до 1 815,55 долара за тройунция. 

Цената на септемврийските фючърси за среброто се повишиха с 0,57% до 25,73 долара за тройунция.

На пазара на злато в сряда се наблюдава корекционен ръст след спада във вторник, когато търговците фиксираха печалбите си след покачването на цената на благородния метал над 1800 долара за унция и заради ръста на долара.

Освен това, според експерти на Commerzbank, цитирани от Wall Street Journal, инвеститорите оценяват доклада на Китайската асоциация за злато, който показва, че търсенето на благородния метал в страната се възстановява значително през първата половина на тази година след рязък спад миналата година заради пандемията.

Златото се подкрепя и от по-слаб долар, чийто индекс (курсът на долара спрямо кошница от валути на шест държави - основните търговски партньори на САЩ) намалява с 0,06%, до 92,03 пункта.

По-нататъшната динамика на цените на златото може да бъде повлияна от месечния доклад за броя на работните места извън селското стопанство в САЩ. Данните ще бъдат публикувани в петък и ще позволят на инвеститорите да оценят по -добре темповете на икономическо възстановяване и въздействието на делта варианта на коронавируса.

Някои анализатори разглеждат дългосрочните перспективи за златото като положителни и очакват доларът да отслабне допълнително. Според тях увеличаването на броя на случаите на заразени с делта щам на коронавирус ще подкрепи котировките на скъпоценния метал.