Цената на златото продължава да се покачва във вторник сутринта. Котировките са достигнали най-високото си ниво от началото на февруари, подкрепени от слабия долар и в очакване на протокола от заседанието на Федералния резерв на САЩ.

Данните от търговията днес сутринта показват поскъпване на юнските фючърси за златото на Нюйоркската борса Comex с 0,17%, или с 3,25 долара, до 1 870,85 долара за тройунция. Цената се покачи над 1870 долара за първи път от 1 февруари 2021 година.

Сребърните фючърси за юли повишиха стойността си с 1,15% до 28,692 долара за унция.

Доларът се обезценява спрямо еврото с 0,1%, но като цяло е стабилен спрямо йената и основните световни валута. По-евтиният долар поддържа стойността на златото, което става по-достъпно, когато се купува в друга валута.

Вниманието на пазарите е съсредоточено около протоколите от заседанието на Фед през април, които ще бъдат публикувани в сряда, 19 май. Пазарите се надяват да получат сигнали за ситуацията около инфлацията и допълнителни мерки в подкрепа на икономиката, както и оценка на нейното възстановяване. Данните от протокола могат да повлияят върху курса на долара, към който златото е чувствително.

"Наблюдаваме също значителна несигурност около мутациите на COVID-19 в Азиатско-Тихоокеанския регион, което може да доведе до активно търсене и купуване на по-безопасни активи", каза мениджърът на Guardian Gold Australia Джон Фини, цитиран от Bloomberg.