Цената на златото спада в сряда сутринта на фона на преобладаващия на пазарите апетит за риск, както и поради оставащия силен долар.

Според данните от началото на днешната търговия цената на декемврийските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк намалява с 0,19%, или с 3,35 долара, до 1790,05 долара за тройунция.

В същото време декемврийските фючърси за среброто поскъпнаха с 0,10% до $24,113 за тройунция.

Стойността на златото отслабва в началото на днешната азиатска търговия, тъй като силният отчетен сезон в САЩ помага за подхранване на апетита за риск на пазарите, посочиха анализатори от ANZ, цитирани от Wall Street Journal.

В същото време златото може да бъде подкрепено от опасенията за висока инфлация в САЩ, смятат експертите. Традиционно златото се използва като средство за хеджиране от инфлация.

Курсът на долара ден по-рано се засили спрямо йената с около 0,4%, което е отрицателно за златото, тъй като с укрепването на долара благородният метал става по-малко достъпен, когато се купува в друга валута.

Пазарите също така очакват статистика за БВП на САЩ. Експертите прогнозират, че растежът на американската икономика през третото тримесечие, според първата оценка, се е забавил до 2,7% на годишна база, след като се бе увеличил с 6,7% през второ тримесечие. Тази статистика може да повлияе на курса на долара, към който златото е чувствително.