Цената на златото намалява в понеделник като част от корекцията след покачването миналата седмица на фона на решенията на Федералния резерв на САЩ.

Според данните от сутрешната търговия, цената на августовските фючърси за златото на фондовата борса Comex в Ню Йорк намалява с 0,16%, или с 2,8 долара - до 1 814,45 долара за тройунция.

Септемврийските фючърси за среброто в същото време нараснаха с 0,22% до 25,602 долара за тройунция.

Златото слабо се обезценява в понеделник като част от корекцията, след като поскъпна миналата борсова седмица, инвеститорите оценяваха продължаващата мека парична политика на американската централна банка. След резултатите от юлското заседание, регулаторът, както се очаква, запази основната лихвена ставка и параметрите на програмата за обратно изкупуване на активи от пазара.

В допълнение, доходността по 10-годишните държавни ценни книжа е спаднала с 1,23%, което направи златото по-привлекателно за инвестиране.

"Доходността от 10-годишните американски държавни ценни книжа продължава да намалява, което би могло да направи златото по-привлекателно при по-ниски алтернативни разходи", коментират анализаторите на IG пред деловото издание The Wall Street Journal.