След месеци недомлъвки и спекулации, някои от които подхранвани и от самата компанията, Huawei призна, че операционната система, която разработва, въобще не е предназначена за смартфони. Това означава, че китайският производител няма друг избор, освен Android, а бъдещето ѝ зависи от търговската сделка между Съединените американски щати и Китай и премахване на забраната да ползва услугите на Google.

Признанието, че HongMeng OS не може и няма да бъде използвана на смартфоните на компанията, идва директно от Катерин Чен - член на борда и старши вицепрезидент на Huawei, цитирана от китайския официоз Xinhua. Запитана по време на медийна среща в Брюксел, тя заяви категорично, че операционната система е предвидена за индустриална употреба, т.е. като платформа за Internet of Things решения.

Твърденията, че Huawei е едва ли не готова със заместител на Android тръгнаха от компанията. През юни вицепрезидентът по комуникациите Андрю Уилямсън заяви пред Reuters, че производителят е "в процес на пускане на потенциален заместител" на операционната система на Google, както и че тя ще бъде готова "в рамките на няколко месеца".

Главният изпълнителен директор на потребителското подразделение Ричард Ю пък също заяви, че Huawei е готова да използва алтернативната операционна система. А в китайски медии дори се завъртя информацията, че HongMeng е по-бърза от Android.

Конгресът в САЩ се готви да блокира облекченията за Huawei

Конгресът в САЩ се готви да блокира облекченията за Huawei

Законопроектът е подкрепен и от републиканците, и от демократите