Google и тайванския производител на чипове MediaTek обявиха официално, че мобилните процесори Dimensity 9300 и Dimensity 8300 са оптимизирани за езиковия модел Gemini Nano. Това е голям пробив в сферата на генеративния изкуствен интелект и носи в себе си сериозна заявка за по-достъпни AI смартфони.

В момента при преносимите устройства вариантите бяха само два:

  • Използвате онлайн платформа като ChatGPT, Google Gemini или Microsoft Copilot - те всички са мощни, но изискват връзка с Мрежата, носят със себе си някои притеснения за сигурността на данните и няма как да се интегрират дълбоко във функционалностите на смартфона.
  • Избирате някой смартфон от Google Pixel 8 и Samsung Galaxy S24 сериите, на които единствено до момента работеше малкият модел Google Gemini Nano - това са флагмани, които освен това не са по вкуса на всеки като хардуер, потребителски интерфейс и т.н.

Сега с отварянето към смартфони с процесори MediaTek изборът за потребителите се увеличава значително: Dimensity 8300 е подходящ за класа на т.нар "убийци на флагмани", докато 9300 е от топ клас. Което е по-важно в случая, чиповете се използват от много и различни производители и така потребителите не трябва да сменят любимата си марка заради AI.

Google Gemini: Ще детронира ли ChatGPT и MS Copilot

Google Gemini: Ще детронира ли ChatGPT и MS Copilot

Онлайн гигантът обнови своето AI портфолио

Тепърва ще има по-мощни модели

Докато Google увеличават броя на устройствата с Gemini изкуствен интелект, в компанията очакват сериозно развитие в сферата през следващите месеци.

"Gemini Nano се справя на равнището на нашите онлайн модели от преди по-малко от година. Можеш да направиш много с тези малки версии на моделите, които работят локално. Ако следваме тази траектория, някои от нещата, които трябваше да правим чрез "облака" през следващата година ще са директно в устройството - без нужда от връзка и от абонамент", коментира пред CNBC вицепрезидентът по управлението на продуктите в подразделението на Google Pixel Брайън Раковски.

Google влага €25 милиона в Европа за обучение на хора да използват изкуствен интелект

Google влага €25 милиона в Европа за обучение на хора да използват изкуствен интелект

Наскоро Google обяви, че ще инвестира 1 милиард долара в изграждането на център за данни извън Лондон

Google обявиха и нови отворени модели - Gemma 2B и Gemma 7B, които могат да работят локално и да се модифицират.