Lenovo намекна че скоро ще пусне първия в света лаптоп със сгъваем екран, както и дългоочаквания модел Motorola Razr 2019 г. По време на събитие в рамките на технологичната конференция IFA в Берлин старши вицепрезидентът на компанията Франсоа Барнибус потвърди, че компанията продължава да работи усилено по пускането на модела, но отказа да даде точна дата. От думите му все пак стана ясно, че това най-вероятно ще се случи след пускането на сгъваем телефон.

Става въпрос за Razr Phone, който е отговорът на Motorola на Samsung Galaxy Fold и Huawei Mate X. Очаква се обаче дизайнът да е нетипичен дори за тази нова категория и да почерпи вдъхновени от оригиналния Razr. Все още не знаем цената и датата, на която той ще бъде пуснат, но се очаква това да стане до края на тази година, а от Lenovo отказват да коментират съществуването на такъв модел.

Лаптопът със сгъваем екран, за който бе загатнато през май т.г., ще бъде "ключова стъпка" в усилията на Lenovo да "върне иновацията" в пазара на персонални компютри, посочи Барнибус. И заяви, че "има много нови методи, с които да направим лаптопите и компютрите иновативни".

Все още не знаем и как ще се казва той, но ще бъде част от бизнес серията ThinkPad X1. Екранът ще бъде с 13,3" OLED дисплей и 2К резолюция. Той ще тежи под килограм, а върху екрана му ще може да се използва стилус.

Снимка 441600

Източник: Lenovo

Lenovo е най-големият производител на компютри в света и през предходното тримесечие отчете пазарен дял от 24,9 процента при лаптопите.

За първото фискално тримесечие компанията записа 5 процента ръст на приходите до $12,5 милиарда, а нетната печалба нарасна със 113 процента до $162 милиона. За миналата година пазарът на компютри расте с 4,6 процента, докато Lenovo записва ръст от 17,9 процента в доставките.

Резултатите в мобилното подразделение Motorola също са добри, като то наскоро излезе на печалба за първи път от придобиването преди пет години, а приходите за предходното тримесечие растат с $500 милиона. Motorola отчита и 41 процента ръст на доставките при лек спад на общия пазар.

Според Дилип Батия, вицепрезидент на Lenovo, добрите резултати се дължат на фокуса на компанията върху потребителското изживяване. "Брандовете, които ще оцелеят, са тези, които предлагат преживяване. В крайна сметка цената и продуктът няма да имат значение", уверен е той.

Докато чакаме лаптопът със сгъваемия екран, Lenovo обнови част от предложенията си и ги показа на конференцията IFA в Берлин. Присъединявайки се към други производители, компанията показа обновени модели с процесори от десетото поколение на Intel.

Lenovo Yoga C940 ще се предлага в два размера - с 14" и 15,6" екрани. Най-любопитното при тях е, че те вече ще предлагат яркост на дисплея от цели 500 нита. Дилип Батия посочи, че след тестване на пазара и отговори на хиляди потребители на марката, те са посочили, че ниската яркост на повечето лаптопи е най-големият проблем за тях. По-високата яркост дава възможност за комфортна работа при всякаква осветеност, особено при силна слънчева светлина.

Моделът, който служи едновременно като лаптоп и таблет, е обновен и с десето поколение процесори Intel Core i7. Благодарение на по-ефективния процесор и софтуерни подобрения, вложени от Lenovo, животът на батерията за 14-инчовия модел се очаква да бъде до 17,5 часа, а за 15-инчовият - 12 часа. Освен това и двата модела поддържат вече бързо зареждане, което гарантира 2 часа употреба след само 15 минути на зарядно.

Интересно при него е също така, че той е сертифициран по програмата на Intel "Project Athena" са тънки и леки лаптопи с издържаща дълго време батерия. Той има и няколко любопитни нови функции, които използват изкуствен интелект. Една от тях е Super Resolution, която повишава резолюцията на видеото до FullHD (1080p), ако е по-ниска.

Q-Control пък оптимизира работата му според дейностите, които потребителят извършва. В Stealth Mode вентилаторите се забавят и батерията издържа повече. Performance Mode е за моментите, в които ни трябва цялата мощ, а третият режим използва AI, за да настрои оптимално работата. В този режим може да получим до 18-20% по-дълъг живот на батерията, обещаха от Lenovo.

C940 предлага и режима Modern Standby, който позволява мигновено "събуждане" на лаптопа.

Lenovo обнови и серията ThinkBook, насочена към малкия и среден бизнес и професионалните потребители. Акцентът при тях са мощ и функции, подходящи за бизнеса, но с дизайн, който би трябвало да се хареса на всеки. Новите модели също получават процесори на Intel от десето поколение, като ще излязат на пазара през ноември.