Смартфоните, компютрите, таблетите и всички други устройства на Apple са засегнати от проблема с компютърните чипове на Intel, съобщиха от компанията.

"Всички системи на Mac и iOS устройства са засегнати, но до този момент няма откритизлонамерени кодове, които да оказват влияние върху клиентите", обявиха от Apple.

Проблемите в чиповете на Intel правят личната информация на потребителите уязвима на хакерски атаки. Засега не са известни случаи, в които хакери да са се възползвали от тях.

Технологичните компании вече започнаха да подготвят софтуер, за да се справят с проблема, но според някои експерти поправянето на двата бъга, известни като Spectre и Meltdown, може да навреди на производителността на операционните системи.

Apple препоръча на клиентите си да теглят софтуер само от надеждни източници, за да избегнат "злонамерени" приложения.

Кошмар за Intel: Разкриха 20-годишни пропуски в сигурността в процесорите ѝ

Кошмар за Intel: Разкриха 20-годишни пропуски в сигурността в процесорите ѝ

Акциите на компанията поевтиняха с до 6,5% след съобщението

Последните актуализации на софтуера й са премахнали заплахата от Meltdown. Компанията подготвя актуализация и на браузъра си Safari, който да реши проблема със Spectre. Новият софтуер няма да доведе до значително забавяне в скоростта на работа на браузъра, уверяват от Купертино.

Проблемите с чиповете на Intel засягат не само продуктите на Apple, но и устройства, използващи Android. "Тези въпроси се отнасят за всички съвременни процесори и засягат почти всички изчислителни устройства и операционни системи", признаха от компанията на Стив Джобс.

Единственото устройство на компанията, което е имунизирано срещу двата бъга, е смарт часовника Apple Watch, тъй като не е с процесор на Intel.

Други 2 технологични гиганта - Google и Microsoft вече съобщиха кои техни продукти са засегнати от програмните грешки.

Google заяви, че телефоните с Android, които съставляват повече от 80% от световния пазар, са защитени, ако потребителите са имали най-новите актуализации на защитата.