Intel Corp., най-големият производител на компютърни процесори в света, се изправя пред кошмарно разкритие за два огромни пропуска в архитектурата на чиповете, които водят до значителни проблеми със сигурността на редица устройства - компютри, телефони, таблети и други.

Разкритието бе направено от разработчици, които работят и за Google. След излизането на новината в британското специализирано издание "The Register", акциите на Intel се сринаха с до 6,5%, като по-късно възстановиха част от стойността си до 45,26 долара за дял.

Снимка 331979

Самата компания заяви в официално съобщение, че не вярва разкритието да повлияе негативно на финансовите ѝ резултати, както и че чиповете на други производители съдържат подобни пропуски. Това не успокои особено инвеститорите, а анализаторите са убедени, че компанията със сигурност ще понесе някакъв вид финансова отговорност.

Първоначалната информация бе, че процесорите на AMD не са засегнати, което прати цената на акциите на компания с над 5% нагоре. Компанията също заяви, че продуктите ѝ не са засегнати, макар че тестове показват, че това не е така. В крайна сметка стана ясно, че единият пропуск засяга всички видове процесори, а другият е специфичен само за тези на Intel.

Проблемът, казват разработчиците, засяга практически почти всички. Става въпрос за два отделни пропуски в сигурността, заложени в архитектурата на процесорите на Intel. Използването им може да позволи на хакери да откраднат пароли и друга лична информация. Те засягат почти всички чипове, произведени в последните 20 години.

Процесорите, произведени от AMD и ARM, в голямата си част, също са засегнати от един от проблемите. Microsoft, Apple и Linux-общността подготвят обновления на операционните системи, които да предотвратят използването на двете "вратички". Засегнати са и мобилните телефони и таблети, които работят с Android. За момента няма информация дали това важи и за iPhone и iPad на Apple.

Първоначални съобщения гласят още, че "закърпването" на системите уврежда тяхната производителност - което може да се окаже особено голям проблем за компании като Amazon, които предоставят сървъри в "облака".

Самите пропуски са възможни заради архитектурата на процесорите. За да забързат своята работа, чиповете "предвиждат" каква би могла да е следващата задача пред тях и презареждат нужната им информация. Именно на този етап данни като пароли и друга лична информация могат да бъдат откраднати от хакери, казват специалистите. За момента няма информация точно тези пропуски да са били използвани.

Специализирана информация за двата пропуска: Meltdown и Spectre, може да бъде намерена ТУК на страницата, подготвена от разработчиците.