Светът се променя и заедно с това нуждите на хората и обществата като цяло. Глобални проблеми като жилищната криза и изменението на климата стимулират амбициите за ново поколение високотехнологични градове.

Ето няколко интересни футуристични града, които в момента се планират по целия свят, изброени от dezeen.com.

Саудитска Арабия - The Line

Снимка 552294

Източник: Twitter / Step Feed

Правителството на Саудитска Арабия преди дни разкри изображения за дълъг 170 километра и висок 500 метра линеен град.

Въпреки дължината си и очакваното население от девет милиона The Line, ще бъде широка само 200 метра с транспортна система, обещаваща да свърже двата края на града.

Градът е проектиран като алтернатива на традиционното градско оформление, като саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман го рекламира като "модел за опазване на природата и подобрена среда за живот".

САЩ - утопичният град Телоса

Снимка 551113

Източник: iStock

Датският архитект Бярке Ингелс планира град, който ще бъде построен от нулата в пустинята на САЩ. В него трябва да заживеят 5 милиона души, а името му ще е Телоса.

Проектът е идея на милиардера предприемач Марк Лоре, който се надява той да се превърне в "най-устойчивия град в света".

Малайзия - град BiodiverCity

BiodiverCity ще се простира на три изкуствени острова, построени край брега на малайзийския остров Пенанг. Очаква подобните  на лилии острови да приютят по 15 000 до 18 000 жители и да бъдат свързани с автономна транспортна мрежа без автомобили.

Сградите ще бъдат изградени от бамбук, дървен материал и бетон, произведени от рециклирани материали, с екологичен буфер около всеки район за поддържане на биоразнообразието.

Египет и новата административна столица

Египет строи изцяло нова столица за до седем милиона души, за да облекчи задръстванията в бързо разрастващия се Кайро. Архитектурната фирма SOM има план за частно финансирания проект, който ще обхваща 700 квадратни километра и ще включва един от най-големите градски паркове в света.

Правителството на Индонезия също обяви големи планове за изграждане на нова столица на остров Борнео. Столицата му Джакарта е най-бързо потъващият град в света. Той е потънал с 2,5 метра през 10-те години до 2019 г.

Индия - град Амаравати

Разположен на брега на река Кришна, град Амаравати трябва да е новата столица на щата Андхра Прадеш в Индия. Над 60% от централния му район ще бъде обогатен със зеленина.

"Дизайнът обединява нашите продължили десетилетия изследвания за устойчиви градове, включвайки най-новите технологии, които в момента се разработват в Индия", казват от Foster + Partners, архитектурната компания, която работи по проекта.

Мексико - Smart Forest City

Снимка 603225

Източник: Facebook/ World Architecture Community

Идеята тук е за умен град близо до Канкун, който ще има 7,5 милиона растения и дървета на своите 557 хектара.

Той ще бъде проектиран да подслони 130 000 души в достъпни, покрити с растения домове и има за цел да въведе по-устойчив начин на живот в града.

"Smart Forest City е ботаническа градина в съвременен град, базирана на наследството на маите", казват архитектите, които работят по проекта.

Плаващ град на Малдивите

Снимка 579678

Източник: Instagram / waterstudio.nl

Голяма част от Малдивите ще бъдат необитаеми до 2050 г. Правителството на страната си партнира с архитектите от Waterstudio, за да проектира плаващ град, който ще приюти 20 000 души в лагуна близо до столицата си. Обявен от архитектите като "първият истински плаващ островен град в света", той ще включва 5000 нискоетажни плаващи къщи и ще бъде построен върху редица от шестоъгълни структури.

Снимка 571855

Източник: Youtube/Oceanix City by Bjarke Ingels Group

Китай - Chengdu Future City

Холандската архитектурна компания изготви генерален план за град без автомобили за столицата на китайската провинция Съчуан.

Площта на ще е 4,6 квадратни километра. Заради хълмистата топография на земята, ще има шест отделни зони, предназначени да се слеят с околния пейзаж.

Всички сгради във всяка зона ще бъдат достъпни пеша в рамките на 10 минути. "Мрежа за интелигентна мобилност", използваща автоматизирани превозни средства, ще улеснява придвижването.