Германия ще похарчи около 2 милиарда евро за развитието на първия си квантов компютър и свързаните с него технологии през следващите 4 години, предава Reuters, цитирайки министерствата на икономиката и науката в страната. До 2025 г. Министерството на науката в германия ще похарчи 1,1 милиарда евро за подкрепа на научноизследователската и развойна дейност в квантовите изчисления. От своя страна, министерството на икономиката ще похарчи 878 милиона евро в подкрепа на практически приложения.

За първи път: квантов компютър

За първи път: квантов компютър

IBM Q System One е първия в света квантов компютър, предназначен за бизнеса

Германският аерокосмически център (DLR) ще получи най-голямата част от субсидиите - около 740 милиона евро, за да се обедини с индустриални компании, средни предприятия и стартиращи фирми, с които заедно да създадат два консорциума.

"Квантовите изчисления имат потенциала да революционизират ключови индустрии в нашата икономика и това е изключително важно," заяви министърът на икономиката Петер Алтмайер.

Той посочи конкретни приложения в области енергетиката - чрез по-добро управление на търсенето и предлагането, подобрен контрол на трафика и по-бързо тестване на нови активни вещества.

"Нашата цел е Германия да се превърне в един от най-големите и добри играчи в света в развитието и практическото приложение на квантовите изчисления", допълни Алтмайер.

Кой европейски хедж фонд от старата школа започва да използва квантови компютри

Кой европейски хедж фонд от старата школа започва да използва квантови компютри

Компанията управлява активи на стойност 19 млрд. долара, което я прави един от пазарните лидери на Стария континент

Германските държавни субсидии се нуждаят от одобрението на Европейската комисия и от изпълнителната власт на Европейския съюз, която от 5 години насам призова държавите-членки да обединят усилията си и да разработят първия квантов компютър в ЕС. Разработката е част от усилията за намаляване на зависимостта на Европа от неевропейски технологии.