Технологичният гигант Google заяви, че е постигнал пробив в изследвания на квантовите изчисления, предава Associated Press. Компанията твърди, че е разработила експериментален квантов процесор, който е завършил сложно изчисление само за няколко минути. За сравнение - за традиционни компютри това изчисление би отнело хиляди години.

Резултатите са публикувани в научното списание Nature. Те показват, че "квантовото ускорение е постижимо в реална система и не е изключено от някакви скрити физически закони", пишат изследователите.

Квантовите изчисления са зараждаща се и донякъде озадачаваща технология за значително ускорена обработка на информация. Квантовите компютри един ден могат да революционизират нашето всекидневие, което би отнело на съществуващите сега компютри хиляди път по-голямо време. Такъв компютър например би могъл да разработва нови лекарства, да оптимизира градските системи за придвижване като светофари, обществен транспорт и други. И всичките тези сложни изчисления биха отнемали секунди или минути.

Днес големите технологични компании, включително Google, Microsoft, IBM и Intel усилено разработват технологията.

Въпреки откритията на Google, компанията вече е обект на нападки от други изследователи в бранша. Един от трудовете на гиганта по темата изтече онлайн миналия месец. Тогава изследователите успяха да хвърлят по един поглед, преди публикацията да бъде свалена.

От IBM бързо се усъмниха в твърдението на Google, че изследователите им са успели да постигнат "квантово надмощие" - термин, който се отнася към момента, в който квантовият компютър може да извърши изчисление, което традиционният компютър не може да завърши в рамките на живота си. Според изтеклия труд на Google нейният квантов процесор Sycamore завършва изчисление за три минути и 20 секунди. Същата работа би коствала на суперкомпютър 10 000 години.

Въпреки това изследователите от IBM твърдят, че от Google са подценили конвенционалния суперкомпютър Summit. Той можел да направи изчислението за 2,5 дни. Summit е разработен от IBM и се намира в Националната лаборатория Oak Ridge в Тенеси. Google не коментира тези твърдения.

За първи път: квантов компютър

За първи път: квантов компютър

IBM Q System One е първия в света квантов компютър, предназначен за бизнеса

Със сигурност изглежда, че разработките и изследванията в сферата се развиват с бърз темп.

"Основният етап от квантовото надмощие, постигнат от Google, е ключова стъпка в стремежа към изграждането на практически квантови компютри", казва Джон Прескил, който е професор в Калифорнийския технологичен институт. Именно той е човекът, въвел термина "квантово надмощие".

По думите му основните изследвания на квантовите изчисления могат да влязат в нов етап, но за да рефлектира това върху обществото, може да са необходими десетилетия.

Изчислението, използвано от Google, има малка практическа полза, освен да провери колко добре работи процесорът. Най-интересният етап ще дойде, когато квантовите процесори започнат да имат полезно приложение в ежедневието ни, единодушни са учените.

Три ключови технологии, които могат радикално да променят света

Три ключови технологии, които могат радикално да променят света

Те могат да трансформират живота ни както електричеството и двигателите с вътрешно горене