Космически кораб на балон, който да се изкачва толкова високо в атмосферата, че да можете от него да видите кривината на Земята и тъмнината на космическото пространството? Да, възможно е. Срещу около 125 000 долара.

Ако търсите незабравимо приключение, променящо живота, и ако разполагате с повече от 100 000 долара, които възнамерявате да запазите, само до няколко години стартъпът Space Perspective ще може да ви предостави новата и революционна услуга - пътешествие с космически кораб на балон до космоса, пише Business Insider.

Компанията за космически туризъм излезе наявe гръмотевично, обявявайки бизнес план за планирани полети на девет души с космическия си кораб Neptune - капсула, заобиколена от големи прозорци, в която има мини бар и дори е оборудвана със скрита тоалетна.

Космическият кораб най-вероятно ще бъде изстрелян от Космическия център "Кенеди" на на НАСА, докато не започне да се вее от края на огромен балон, пълен с водороден газ.

Снимка 484658

Източник: Space Perspective

След двучасово изкачване, капсулата ще достигне надморска височина от около 30 километра. А след това корабът ще завива над Атлантическия океан за още два часа.

На тази височина атмосферното налягане е около 1% от това на земята, което е на практика вакуум. Това прави евентуалните полети на кораба много интересни и за научните среди, защото чрез платформата ще могат да се извършват различни експеритменти, например прикачването на различни материали и изследването им при излагане на космическа среда и други.

Космическият кораб Neptune също така ще се извисява достатъчно високо, за да може пилотът и осемте пътници на борда му да видят кривината на Земята и да се потопят в гледка, която досега са имали възможност да видят само няколкостотин космонавти. Полетите биха позволили на хората да видят несравними звездни гледки, както и уникален изгрев.

"Докато Neptune се плъзга по ръба на космоса, слънцето бавно ще се издига над извития крайник на Земята, разпръсквайки светлината си по цялата планета и осветявайки тънката, ярко синя линия на нашата атмосфера", пише в уебсайта на Space Perspective.

А около Земята - космическите туристи ще могат да видят "празното черно" на космоса, като по филмите.

Колко ще струва най-евтиното пътешествие в Космоса?

Колко ще струва най-евтиното пътешествие в Космоса?

Разходките със скафандър ще останат само за най-богатите, поне в обозримо бъдеще

Въпреки че всичко това все още не е реално, не коства много, за да си го представим. Следователно скоро това приключение наистина може да се превърне във факт.

Причината да мечтаем аз подобна извънземна разходка се крие в изпълнителните директори и съучредители на стартъпа Джейн Пойнтер и Табер Маккалъм - двойка, която има дългогодишен опит в изстрелването както на хора, така и на големи и товари високо над планетата с помощта на гигантски балони. Идеята им не е нова, но пред осъществяването й досега е имало по-скоро бизнес конфликти, отколкото непреодолими технологични препятствия.

Двойката рестартира концепцията си с нов подход, местоположение и компания - Space Perspective. Визионерите в крайна сметка убедиха инвеститорите от Space Ventures да вложат достатъчно пари за финансирането на персонал от 15 души през по-голямата част от 2021 година, посочи Пойнтер. Тя отказва да коментира в цифри финансовото естество на инвестицията. Първата голяма цел е финансирането да бъде използвано за осъществяването на първия тестов полет на прототипа на Нептун.

Снимка 484657

Източник: Space Perspective

Бизнес за половин милиард долара

Първият развит тестов полет на Space Perspective е планиран за първото тримесечие на 2021 година. Ако всичко върви по план, екипът ще създаде прототип на Neptun в пълен размер, който обаче ще тежи по-малко. По време на теста манекенът на на борда на космическия кораб ще се изстреля на близо 30 километра в атмосферата. Изкачването ще бъде със скорост от около 19 километра в час, което ще отнеме около два часа. Капсулата ще плава още около два часа на тази височина, преди да започне да се спуска.

След това прототипът ще бъде възстановен след неговото приземяване в Атлантическия океан, на около 200 мили от брега на нос Канаверал, Флорида.

Данните от теста ще помогнат на компанията да се насочи към тестови полети с екипаж до 2023 година. Капсулите ще имат и авариен парашут, с който да се върнат на земята в случай, че балонът се спука.

Пойнтер вярва, че Space Perspective е на около четири години от първите търговски полети, но заяви, че компанията ще приеме първите си клиенти, "когато тя е добра и готова за това".

"Стратегическият ни план предвижда нещо от порядъка на 500 полета годишно в рамките на няколко години след първите операции", каза Пойнтер.

С цел от 500 полета и осем пътници на полет, годишните приходи в пълен мащаб могат да варират между 400 и 500 милиона долара. И това не включва никакви допълнителни натоварвания за допълнителни изследвания, които могат да бъдат прикрепени към външната част на космическия кораб.

SpaceX и Axiom може да отведат туристи до МКС още догодина

SpaceX и Axiom може да отведат туристи до МКС още догодина

Двете компании подписаха сделка