Изобретяването и масовото навлизане на домакинските уреди през 20 век коренно променя начина на живот на хората, представите им за разделението на труда и социалната роля на жената.

През 1947 г. Управлението за електрификация на селските райони на САЩ публикува проучване за това как използването на електричество намалява времето, което жените на фермерите прекарват в пране и гладене. Преди електрифицирането тази дейност наистина било много трудоемък и дълъг процес.

Например, г-жа Смит, въпреки че се е опитала да улесни работата си, като използва газова пералня вместо дъска за пране, изпирането на 38 паунда (около 17 кг., бел. ред.) пране все още отнема около 4 часа. Водата трябва да се загрее, изпраните дрехи да се изплакнат и изцедят на ръка. Следва гладене с чугунена ютия, което изисква постоянно нагряване на печката, което отнема още 4,5 часа. Освен това, за всичките 8,5 часа такава работа, г-жа Смит, без да напуска дома си, изминава средно разстояние от около 1 км. Когато се сдобива с водоснабдяване с бойлер и преминава към електрическа пералня, сушилня и ютия, времето за пране било намалено до 41 минути, за гладене до 1,75 часа, а разстоянието между модулите, помагащи на домакинята, ограничено до 100 метра.

Снимка 394704

Източник: iStock

Какво се случи с г-жа Смит и милиони други жени през 20 век

Благодарение на технологичния прогрес завинаги се променя и пазарът на труда. Нобеловият лауреат по икономика за 2023 г. Клаудия Голдин нарича това "тиха революция", свързвайки го с промяна в социалната роля на жените.

Разпространението на съвременните домакински уреди дава около една трета от увеличеното участието на жените в потенциала на работната сила през 20-ти век. Това изчислява в едно от неговите проучвания Джереми Грийнууд, професор по икономика в Университета на Пенсилвания, който се специализира в изучаването на икономическите ефекти от технологичния прогрес. В скорошен нов документ със своите съавтори той показа това, използвайки домакинствата в САЩ от 1900 г. насам.

"Представете си, че един ден се събуждате и установявате, че всеки уред в дома ви е изчезнал. Какво ще правя? Как да готвя храна, да мия чинии, да почиствам пода, да пера?" Хората, които са свикнали с домакинската техника, просто не осъзнават колко време спестява тя, посочват в своя публикация Джереми Грийнууд и неговите съавтори.

Снимка 652429

Източник: iStock

Изобретатели на ежедневието

Джоузефин Кокрейн получава патент за съдомиялна машина през 1886 г.: използването на вода под високо налягане прави тази машина прототип на съвременната "съдомиялна машина". Жена на име Флорънс Парпарт изобретява първия електрически хладилник през 1914 г. През 1919 г. Алис Паркър патентова газова централна отоплителна система, която играе ключова роля в появата на отопляеми домове. Електрическата ютия е изобретена от мъж, Хенри Сийли Уайт, през 1882 г., но жените не можеха да не помогнат да подобрят това устройство: Елдорадо Джоунс направи това, патентовайки лека преносима ютия през 1910 г., която включваше преносима дъска за гладене . Друго изобретение на Джоунс е заглушител за самолетен двигател.

Сред най-значимите изобретения на жените, навлезли твърдо в ежедневието, е интеркомът, изобретен през 1966 г. от американската медицинска сестра Мари ван Британ Браун в сътрудничество със съпруга й Алберт. Системата на Браун съдържаше телевизионна камера, микрофони за комуникация с посетителя на безопасно разстояние, дистанционно управление за отваряне на вратата и паник бутон за обаждане в полицията.

Снимка 477327

Източник: iStock

Домашна революция

Много жени научиха за тази "втора индустриална или технологична революция" от женските списания, които започнаха да се надпреварват да хвалят домакинските уреди. Например през 1920 г. едно от най-популярните издания за жени по това време, Ladies' Home Journal, твърди, че автоматизирането на домакинската работа може да спести около 18,5 часа седмична домакинска работа.

Скоростта за въвеждане на битовата техника в домашния живот обаче зависи от достъпността й за домакинствата: в началото уредите са доста скъпи, въпреки че с усъвършенстването и развитието на производството цената им намалява. Средната цена на хладилниците, пералните, съдомиялните и сушилните, изразена в работни часове в Съединените щати, е спаднала от 1950-те до средата на 1980-те години. почти 10 пъти.

Изминават десетилетия между изобретението и масовото въвеждане на домакинските уреди. Първата пералня е пусната в масово производство през 1901 г. от Miele, а през 1929 г. компанията усвоява и производството на съдомиялни машини. Но например в САЩ през 1920 г. 30% от домакинствата са имали перални машини, през 1940 г. - 50%, а сред 80% от домакинствата те стават масови едва през 70-те години.

Хладилниците, появили се на пазара в началото на 1920 г., две десетилетия по-късно, към 1940 г., вече се използват от половината домакинства, а през 1950 г. - 70%. Съдомиялните машини започват да се продават масово през 20-те години на миналия век, но до 70-те години само около 20% от домакинствата ги притежават, а през 1980 г. - около 40%. Микровълновите фурни, които се появиха на масовия пазар в началото на 70-те години на миналия век, навлязоха в домашния живот много по-бързо - още през 1990 г. около 60% от американските домакинства ги използват.

Снимка 326563

Източник: iStock

Новата икономика на домакинствата

В началото 20 век на домакинската работа отнема приблизително същото време като наемния труд: средната работна седмица за работещите в САЩ е 60 часа, а готвенето, прането и чистенето отнемат 58 часа седмично. Електрификацията и появата на съвременните домакински уреди намалиха това време до 18 часа към 1975 г. и до малко над 10 часа към 2020 г., изчислиха Гринууд и неговите съавтори.

В същото време технологичният прогрес в пазарния сектор увеличи пределния продукт на труда - тоест, за всяко дадено ниво на заетост, допълнителна единица труд произвежда повече с течение на времето, отколкото преди. Това направи труда по-ценен и доведе до по-високи заплати.

От икономическа гледна точка, тъй като трудът се заменя с капитал в семейството (появата на домакински уреди), работна сила се освобождава, а на пазара на труда търсенето й нараства, увеличавайки цените на труда. За семейството става неизгодно единият от съпрузите да се специализира изцяло в домакинската работа.

В индустриално развитите страни това довежда до увеличаване на заетостта на жените. В САЩ през 1910 г. 20% от жените работят (и само 5% от омъжените жени); до началото на 90-те години. - вече над 70%; в Канада и Великобритания заетостта на жените също се е утроила приблизително. В същото време технологичният прогрес спомогна за намаляване на разликата в заплащането между половете: през 1900 г. работещите жени печелят около половината от това, което получават мъжете, а до 2000 г. 72%, сравнява Гринууд. Историческите представи за разделението на труда - "съпругът като хранител, съпругата като домакиня" - напълно се променят.

И сега обаче в много страни, включително развитите, делът на времето, използвано в три от неговите категории - за платена работа, за домакинска работа (включително отглеждане на деца) и за свободното време - не е еднакъв за мъжете и жените. Жените отделят повече часове за ежедневието и по-малко за работа и свободното време, мъжете отделят по-малко за ежедневието и повече за работа и свободното време.

С напредването на икономическото развитие средното време, прекарано в платена работа, намалява. И поне не се увеличава то за домакинска работа. Така индикаторът за икономическо развитие вече не е заетостта на жените, а свободното време: в богатите страни хората отделят повече време за почивка, спорт, хобита и други извън трудови занимания.