Самолетите на Airbus са на път да станат много "по-умни". Авиационната компания обяви, че е започнала тестове на новата си технология за кабините, която свързва пътниците и екипажа с елементи на самолета, включително седалките, товара и дори тоалетните, пише Business Insider.

Airbus за първи път разкри плановете си за обновление на събитието на Airline Passenger Experience Association (APEX) Expo миналата година. Тяхната платформа използваща технологията Интернет на нещата (IoT) свързва информация в реално време от компонентите в кабината с екипажите и пътниците на борда на самолета, за да се създаде по-персонализирано и дигитално проследимо изживяване.

Според прессъобщение на компанията, консолидираните от платформата данни ще бъдат качени в облачната услуга "Skywise", отворена платформа за данни, разработена от Airbus за авиационната индустрия.

Airbus иска да изпревари Boeing и за първи път от близо десетилетие да стане №1 в индустрията

Airbus иска да изпревари Boeing и за първи път от близо десетилетие да стане №1 в индустрията

За първите шест месеца европейската компания води по доставки

От компанията смятат, че тя осигурява значителни предимства за екипажа на самолета, като те ще имат достъп до информация като предпочитания за хранене и места за сядане на едно място, а по този начин може да се улесни отдалечената комуникация с тези на борда. За пътниците системата позволява по-персонализирано преживяване при пътуване, докато авиокомпаниите биха могли да използват агрегираните данни (като например коя тоалетна се използва най-често по време на полет), което ще подпомогне за поддръжката на елементите в кабината.

Според компанията, горните пространства за багаж могат да бъдат свързани със сензори, които показват на пътниците кои пространства са свободни.

Airbus започва изпробване на интелигентната система на A350-900, базиран в Хамбург, като твърди, че е първият производител на самолети, извършил такива тестове.

Според APEX, едно от нещата, които тества компанията са умните камери, разположени извън тоалетните, за да измерва колко време чакат пътниците.

Инго Вугецер, вицепрезидент на маркетинга отдела в Airbus, споделя по време на търговското изложение на авиацията в Лос Анджелис, че технологията може да помогне на стюардесите да преценят кога някой в тоалетната може да има нужда от помощ, съобщава Bloomberg.

Според Bloomberg всяка седалка ще сигнализира в зелено, когато предпазният колан е закопчан, и червено, когато е разкопчан. Целта е проверките за сигурност на борда да бъдат по-ефективни. Компанията се надява да приложи технологиите не само на тестовия си самолет, но и на самолетите А321 през 2021 г. и А350 през 2023 г.

"Toва не е концепция или мечта: Това е вече реалност" - споделя Вугецер.

Airbus отчита скок на печалбата със 141%

Airbus отчита скок на печалбата със 141%

Причината е ускорено производство на самолети A320 NEO