Американската Boeing твърдо се задържаше на лидерската позиция като най-големият производител в авиоиндустрията и не позволяваше на основния си конкурент - европейската Airbus, да го изпревари. Изглежда обаче това е напът да се промени, пише CNN Business.

През първите шест месеца на годината европейската компания е доставила 150 самолета повече от Boeing. Иначе казано Airbus е направила 389 доставки срещу 239 за американския производител, показват данни, публикувани през тази седмица.

Това е важен успех за европейската компания, тъй като състезанието между двата лидера в индустрията винаги е било доста оспорвано. През миналата година, например, Boeing успя да продаде 806 самолета срещу едва 6 по-малко за Airbus.

2015 година беше единствената през последното десетилетие, през която разликата между двете компании беше значително голяма - цели 100 доставки повече.

През тази може да се очаква също сериозна разлика, но този път в полза на европейската марка. Boeing премина през доста тежки шест месеца след като най-търсеният ѝ модел 737 Max все още е извън движение. Доставки от него не са извършвани от март насам в резултат на двете фатални катастрофи в Етиопия и Индонезия.

Конкретно доставките са много важна статистика за представянето на компаниите в авиоиндустрията. Инвеститорите ги възприемат като много важен фактор за успеха на компаниите.

Това е така, защото производителите получават малка част от плащанията за дадена поръчка преди самата доставка. А това означава, че техните приходи и печалби зависят до голяма степен от доставките.

Добрата новина и за двете компании е, че търсенето на пазара расте. Сега обаче въпросът е как ще завършат двата най-големи конкурента годината.

През 2011 година Airbus за последно успява да изпревари Boeing с 536 продадени самолета срещу 477 такива. А за американският производител от ключово значение остават приземените 737 Max. Защото ако те отново се върнат в "небето", това означава, че компанията ще успее да навакса с продажбите и доставките на най-търсения си модел.