Космическият телескоп James Webb (Джеймс Уеб) на НАСА, наследникът на Хъбъл, може да открие признаци на живот на други планети в рамките на следващите 5 до 10 години. Това твърди Каприс Филипс, който е докторант в Държавния университет в Охайо, цитиран от RT. Според изчисленията на учените, новият свръхмощен телескоп може да позволи на човечеството да открива жизнени знаци на далечни планети само за 60 часа.

Космическият телескоп, известен още като JWST, е от съвсем ново поколение като инвестицията за него възлиза на 8 милиарда долара

Снимка 527900

Източник: NASA

James Webb ще бъде изстрелян в космоса през октомври тази година. Това тряваше да се случи по-рано, но като много други неща, беше отложено заради пандемията. Иновационното при телескопа е това, че за първи път той ще има възможността да открие амонячни сигнатури на приблизително 6 планети-джуджета и то за много кратък период от време.

"Това е най-сложната космическа обсерватория в света и нашият основен научен приоритет. Работихме наистина много усилено върху него и вярваме, че времето и инвестицията си заслужават", каза асоциираният администратор на дирекция "Научна мисия" на НАСА Томас Зурбухен, цитиран от Forbes.

За пръв път в човешката история: Изпратихме управляван робот на друга планета

За пръв път в човешката история: Изпратихме управляван робот на друга планета

Ingenuity ще извърши още няколко полета в рамките на следващите няколко дни

Наличието на амоняк е един потенциален биоподпис, който астробиолозите вземат предвид при непрекъснатото търсене на живот във Вселената. Подобрената инфрачервена разделителна способност и чувствителност на новия телескоп и по-широкия спектър от сензори за далечни разстояния ще предоставят на човечеството безпрецедентен нов поглед върху Вселената.

NASA иска да прати първата жена на Луната. Ето колко ще струва това

NASA иска да прати първата жена на Луната. Ето колко ще струва това

Цената е приблизително равна на номиналните разходи за целия лунен проект между 1960 и 1973 г.

Погледите на НАСА вече са насочени към новия телескоп и се надяват той да бъде инструментът, който ни въвежда в нова ера на космическите изследвания.