"Човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му" - известната поговорка у очевидно е следвана от много хора от NASA и Nokia, които предвиждат мащабния проект за 4G на Луната все по-бързо. Всъщност, изпращането на съобщения до естествения спътник на нашата планета може би е по-близо, отколкото си мислите, пише CNN.

Американската космическа агенция и финландската технологична компания си партнират за създаване на клетъчна мрежа на Луната, за да помогнат за полагането на първите стъпки за дългосрочно човешко присъствие на други планети.

Снимка 610988

Източник: Nokia

Все още не е потвърдено точно кога, но през годината трябва да бъде изстреляна ракета на SpaceX, която да изпрати 4G мрежа до Луната. Спускаемият апарат ще монтира системата на южния полюс на спътника и след това тя ще се управлява дистанционно от Земята.

Новите астронавти, които NASA набира за мисии до Луната и Марс

Новите астронавти, които NASA набира за мисии до Луната и Марс

Какви са изискванията и кой може да участва в конкурса?

Nokia си партнира с Intuitive Machines за мисията, за да интегрира тази новаторска мрежа на летателния апарат, а след това на лунната повърхност. Мрежата ще се самоконфигурира и ще установи първата 4G комуникационна система на спътника.

Мрежата ще предостави ключови комуникационни възможности за предаване на данни, включително за жизненоважни и контролни функции, за дистанционно управление на луноходи, навигация в реално време и стрийминг на видео с висока резолюция.

Всички тези приложения са особено важни за дългосрочното човешко присъствие на лунната повърхност.

Предизвикателствата

Проектът върви добре и е все по-близо, но предизмикателтва не липсват.

"Първото предизвикателство пред пускането на мрежата е да разполагаме с космическо клетъчно оборудване, което да отговаря на съответните изисквания за размер, тегло и мощност, както и да може да бъде разгърнато без техник", коментира пред Уолт Енгелунд, който е заместник-администратор по програмите в дирекция "Мисии за космически технологии" на NASA.

Друго сериозно предизвикателство е, че инфраструктурата ще трябва да работи в суровата лунна среда с екстремни температури и радиация. Независимо от трудностите и неяснотите обаче, развитието на една бъдеща космическа икономика вече е от стратегическа цел.

Българската SoftServe става част от екип, разработващ технологии за излитане и кацане на Луната

Българската SoftServe става част от екип, разработващ технологии за излитане и кацане на Луната

Финансирането на технологиите е от програмата STTR 2023 на НАСА