От българската компания SoftServe обявиха планове за присъединяване към международния екип, финансиран от НАСА по проект за разработване на лунни технологии.

Проектът е в резултат на спечелената награда за финансиране по програма "NASA STTR 2023 Phase II" от базираната в Сан Антонио "Astroport Space Technologies" за напредък в развитието на технологии за кацане на площадки в екстремни условия и за осигуряване на цялостно по-безопасни кацания на Луната.

Последното кацане на Луната: кой го осъществи и с какъв бюджет

Последното кацане на Луната: кой го осъществи и с какъв бюджет

Четвъртата страна, която приземи космически кораб на лунната повърхност

Воден от носителя на наградата Astroport, екипът по роботика и усъвършенствана автоматизация на SoftServe ще работи заедно с консорциум от глобални партньори, за да управлява колективно строителните усилия на Луната.

Снимка 649504

Източник: SoftServe

Участващите членове на екипа имат за задача да симулират роботизирани системи за жива конструкция, механично взаимодействие и свободно движение по повърхността на Луната.

"Като част от този проект ще създадем модели за терамеханичното взаимодействие между оборудване, строителни машини и реголит. Нашата работа ще включва създаването на голям брой цифрови симулации на строителния процес, като се вземат предвид характеристиките и свойствата на почвата и различни ситуации.

Заедно с нашите партньори, ще проучим възможностите за взаимодействие между машини, устройства на място и оптимални транспортни концепции. Този проект ни позволява да работим върху иновативни технологии за бъдещето", коментира Любомир Демкив, ръководител практика по роботика, SoftServe.

Необичайните билети на НАСА до Луната

Необичайните билети на НАСА до Луната

Мечтаете ли за космически полети?

Планира се проектът да започне този месец. Програмата на НАСА за трансфер на технологии за малък бизнес (STTR) е годишна безвъзмездна помощ за финансиране на изследвания, разработки и демонстрации на иновативни технологии, които поддържат нуждите, определени от НАСА.