През 1987 година компютър Apple1 e струвал няколкостотин долара. Тази първа продуктова линия персонални компютри е била създадена от основателите на Apple Стив Возняк и Стив Джобс. Но днес един от първите компютри на компанията струва много повече.

Аукционната къща Christiе`s наскоро продаде един такъв модел за близо половин милион долара в Лондон, пише CNBC. Устройството, което все още е добро състояние и работи успя да спечели сумата от 470 000 долара.

Снимка 426506

Източник: Christie’s

Компютрите Apple1 са се продавали без калъфи, но този от търга е бил в кожено куфарче, монтирано от предишния собственик. Компютърът включва вградена клавиатура и е с оригинално упътване за употреба на Apple -1, както и ръководство за писане на програмния език BASIC.

Apple-1 е първият десктоп компютър на американския производител, пуснат през юли 1976 година, когато e основана и самата компания в гаража на родителите на Джобс. Возняк ръчно е сглобил всичките 200 броя Apple-1, като тогава моделът се е продавал за 666,66 долара.

През 1977 година производителят пуска усъвършенствана версия на първия десктоп компютър - Apple II и преустановява производството на предшественика му. Подобрената версия се превръща в първия успешен персонален компютър на пазара.

Но заради малкия брой произведени компютри Apple-1, сега е изключително трудно да се попадне на такъв на пазара, особено в добро състояние. Това прави модела ценен най-вече за тези, които се интересуват от технологичната история. 15 такива компютри са част от публични колекции, включително Смитсоновия музей във Вашингтон.

Снимка 426508

Източник: Christie’s

През 2013 година Christie`s продава още един Apple-1, сглобен от Возняк за 387 750 долара. Предишни продажби дори са били с далеч по-високи цени. Музеят на Хенри Форд плаща 905 000 за устройството през 2014 година, а козметичната компания Glamglow отделя сумата от 815 000 през 2016 година.

Последният продаден персонален компютър Apple-1 е бил собственост на технологичния ентусиаст Рик Конте. Той го купува през 1977 година, за да се научи да програмира на езика BASIC. По-късно го дарява на Музея за персонални компютри в Канада през 2009 година. Оттогава компютърът сменя собствениците си многократно преди да попадне в аукционната къща Christie`s.