От тази седмица приложението Google Maps ще показва седемдневни средни стойности на нови случаи на Covid-19 на база 100 000 души. Избраните области ще показват дали случаите се увеличават или намаляват. Спрямо интензитета на разпространение на заразата районите ще бъдат обозначавани с един от шестте цвята, избрани в легендата на Google.

В публикация в своя блог Google посочва, че инструментът ще показва критична информация за случаите на Covid-19 в даден район, така че хората да могат да вземат по-информирани решения къде да отидат и какво да правят.

Google черпи данни от три източника: Университетa "Джон Хопкинс", New York Times и Wikipedia, a те получават своите данни от Световната здравна организация и други обществени или държавни здравни организации.

Услугата ще се предлага във всички 220 държави, в които Google Maps работи.

Функцията скоро ще бъде достъпна за iOS и Android версиите на Google Maps. За да използват услугата, потребителите ще трябва да отворят приложението, да натиснат бутона за нивата (двата квадрата един върху друг), който се намира горе вдясно, а след това пред тях ще излезе бутон "Covid-19 Info".

Актуализацията от тази седмица е само последната за постоянно развиващото се приложение.