Технологичният гигант Microsoft заяви, че е осуетил опити на руски военни шпиони, насочени към проникване в обекти на Украйна, Европейския съюз и САЩ. От компанията коментират, че група, назоваваща се като Strontium използва седем интернет домейна като в опити да шпионира правителствени органи и мозъчни тръстове в ЕС,  Съединените щати и Украйна. Целта са били институции и медийни организации.

Хакерите са наричани още с имената Fancy Bear и APT28. Това е хакерски отряд, свързан с руското военно разузнаване, пише Reuters.

Руски хакери атакуват веригата за доставки на технологичните компании

Руски хакери атакуват веригата за доставки на технологичните компании

За това предупреждават от Microsoft

Атаките на Strontium са само малка част от дейността, свързана с киберпрестъплаения, която Microsoft отчита в Украйна. Преди началото на войната екипи на концерна са започнали да работят денонощно, за да помогнат на организациите в страната, включително на правителствените агенции, да се защитят от кибервойната, която се засилва все повече, след началото на инвазията.

Руските хакери са обект на непрестанно наблюдение от страна на Microsoft. Още през есента на 2021 година от компанията предупредиха, че руските хакери, за които се смята, че през 2020-а са атакували ИТ компанията SolarWinds, са опитали да пробият още над 140 технологични компании.

ЕС ще забрани достъпа до руски медии, а анонимни хакери вече ги блокират

ЕС ще забрани достъпа до руски медии, а анонимни хакери вече ги блокират

Срещу пропагандата