Конкуренцията на българския пазар на финтех услуги се разраства. От днес в България работи и Settle, европейско приложения за мобилни разплащания, с което страната ни става 22-рия пазар на компанията на Стария континент.

Settle предлага на потребителите да изпращат и получават пари само с наличието на регистрация и мобилен номер. За разлика от повечето останали подобни приложения, то не изисква предварителното зареждане на сметка. Вместо това потребителите могат да свържат дебитната си карта и да изпращат пари от нея в реално време до други потребители. Средствата могат да бъдат прехвърляни по банкова сметка на получаващата страна.

Settle предлага възможността и за бизнес сметки. Компаниите ще могат да се регистрират чрез телефонен номер и да получават плащания по идентичен начин. Приложението няма месечни такси, а бизнес клиентите ще плащат такса при реализирана продажба. Средствата се превеждат автоматично по сметка на съответната компания.

Популярният в България Revolut също предлага мигновено изпращане на пари между потребителите без такса. Такава услуга е вградена и в българския мобилен портфейл phyre, който е основа и на портфейлите, предлагани от мобилни оператори у нас.

През февруари т.г. пък стана ясно, че българската "Борика" скоро ще предложи подобно решение на всички български потребители. Решението Mobile Lookup представлява плащане по телефонен номер, при което парите се получават до 10 секунди в сметката на получателя, независимо в коя банка е тя, а самото решение лесно се интегрира в мобилното банкиране на всяка банка. Очаква се то да заработи през 2021 г.