Застрахователите на престъпления в кибернетичното пространство до голяма степен избегнаха скъпоструващите претенции от неотдавнашните атаки, които засегнаха бизнеса по света. Следващият глобален вирус обаче може да промени това, разказва Bloomberg.

"Изключително вероятно е да видим събитие през следващите месеци, което сериозно ще засегне застрахователите", заяви в интервю Греъм Нюман, експерт по иновациите в CFC Underwriting.

Според него за стигнето до загуби е необходимо само да се появи комбинация от широкия обхват на WannaCry и разрушителната сила на Petya. Подобен вирус може да струва на застрахователите 2.5 милиарда долара.

По думите на Нюман хакерите може да започнат с разработването на още по-опасни инструменти след атаките като вируса WannaCry през май и Petya, който предизвика конфликт в Европа през юни. Събитията не са довели до значителни застрахователни искове, тъй като атаките не са засегнали много компании в САЩ, където в момента се намира повече от 90% от пазара на киберсигурността.

Украйна стана жертва на мащабна кибератака
Обновена

Украйна стана жертва на мащабна кибератака

Голям хакерски удар в страната