Американската компания Airbnb Inc. , предлагаща онлайн услуги за краткосрочно отдаване под наем, ще събере приблизително 3 милиарда долара в хода на първоначалното публично предлагане (IPO) на борсата в САЩ. Това съобщава Ройтерс, като се позова на източници, запознати със ситуацията.

През август Airbnb подаде заявка за IPO в Американската комисия по ценни книжа и борси (SEC). Очаква се, листингът да се осъществи, след като SEC завърши разглеждането на заявлението.

Airbnb излиза на борсата в най-трудния си период

Airbnb излиза на борсата в най-трудния си период

Очаква се това да се случи до края на годината

Според източниците към този момент компанията планира да разкрие своята документация през ноември след президентските избори в САЩ и да проведе IPO през декември. Но също така, предупреждават те, времето за излизане на борсата на Airbnb може да се промени в зависимост от пазарните условия, по-специално поради нестабилността, която може да възникне след президентските избори в САЩ.

Смята се, че в резултат на IPO, ставайки публична, цялата компания може да бъде оценена на повече от 30 милиарда долара.

"Листингът на Airbnb ще бъде един от най-големите и най-очакваните предлагания на американския фондов пазар през 2020 г.", отбелязва агенция Ройтерс.

Airbnb: 1 милион нощувки са резервирани за ден

Airbnb: 1 милион нощувки са резервирани за ден

Платформата заявява, че това може да е признак за възстановяване

Airbnb - онлайн порталът за резервация при настаняване, съществува от 2008 г. Уебсайтът на компанията съдържа повече от 7 милиона реклами с оферти за жилища в над 100 хиляди града в 191 държави.