От 2007-а година насам африканските страни изпълняват амбициозен проект на стойност $33 милиарда, чиято цел е да превърнат част от пустинята в оазис по подобие на Дубай. Целта на мащабната инвестиция е да озелени повече от 1 милион квадратни километра пустинни земи. За сравнение, тази територия е сравнима с територията на Франция и Испания взети заедно, пише сайтът Hackday.

Африка се опасява, че все по-високите температури и по-сухите условия могат да направят живота още по-труден. В пустинята Сахара не става въпрос за бъдеще, ситуацията там поначало е тежка. В този сух район температурите се покачват по-бързо от където и да е другаде на планетата. Пред лицето на тази ескалираща заплаха идва и инициативата, наречена "Великата зелена стена" на Африка. Това е мега-проект, който има за цел да възстанови живота на изцяло безплодни терени.

В инвестицията участват 21 африкански държави водят истинска война с природата, опитвайки се ако не да спрат, то поне да забавят деградацията на почвата и разширяването на пустинята.

Най-голямата пустиня в света

Сахара е най-голямата пустиня в света. Простира се в цяла Африка и заема 30% от континента. Но най-страшното е, че от 19 век насам тя непрекъснато расте. Усвояването на континента от европейците доведе до факта, че южната граница на пустинята се измества с около 6-10 километра годишно.

Снимка 486275

Източник: iStock

През целия 20-ти век Сахара настъпва към Сахел - тропическа савана, която разделя пясъците от джунглата. Като тясна ивица земя, тя се простира на 3900 км от Атлантическия океан на запад до бреговете на Червено море на изток. Общата площ на региона е 3 милиона квадратни километра.

От 1914 г. до наши дни в Сахел редовно се регистрират суши, което води до масови огнища на глад. Те достигат максимума си през 60-те години на миналия век, когато местните жители живеят няколко години практически без дъжд.

"Зелени заедно"

е общ проект на Money.bg и Webcafe.bg, който обръща внимание на екологичните тенденции - както в ежедневието на всеки от нас, така и в бизнеса.

Научете повече тук:

zelenizaedno.bg

За 50 години броят на неподходящите за селско стопанство площи се е увеличил с 10% - с цялото развитие на технологиите и нарастване на населението! Днес 300 милиона африканци, живеещи директно в саванния пояс, са изложени на риск от гладна смърт, пише dzen.ru.

Ако опустяването не бъде спряно, до 2050 г. около 800 милиона души ще загубят хранителните си ресурси. Това ще провокира една от най-големите мигрантски кризи и хуманитарни катастрофи в историята на човечеството.

Снимка 332909

Източник: Twitter

Най-неразвитият регион на планетата

Централна Африка е най-неразвитият регион на планетата. В селското стопанство не се използват модерни торове и машини. В същото време земята се използва твърде интензивно. Обработваемите земи не почиват, земеделските участъци не се наторяват. В крайна сметка почвата ще деградира.

Силно влияние върху ситуацията оказва неконтролираната паша. Животните ядат и тъпчат растителността. И накрая, заради кариери и мини, както и за нови градове, африканците масово изсичат горите.

Дърветата предпазват района от ветрова ерозия, повишават влажността и задържат водата в почвата по-дълго. Листата се превръщат в естествен тор. При горещ климат и сухи ветрове, идващи от Сахара, липсата на гора се превръща във вреден фактор за африканската екосистема.

Какво точно е "Великата зелена стена"?

Това всъщност е ивица гора, засадена по целия пояс на Сахел. Горският пояс ще бъде широк 15 км и дълъг 7775 км. Предвижда се проектът да се реализира чрез засаждане на 37 вида местни растения , които могат да се развиват в сух климат.

Програмата е одобрена от много африкански и международни организации. Отпуснати са над 33 милиарда долара, 21 държави участват пряко в проекта. Предвижда се до 2030 г., когато проектът приключи, да има нови 10 милиона работни места.

Разбира се, програмата включва работа с местното население. Земеделските стопани ще бъдат научени да оставят земята на угар, скотовъдците ще бъдат задължени да наблюдават животните или да създават кошари за тях. Проектът обаче се развива бавно и слабо. За 17 години африканците са засадили само 4% от предвидения горски пояс. Към момента проектът е завършен на по-малко от 15 процента.

Основната пречка е липсата на адекватно финансиране. Африка не е богат регион и парите, отпускяни от Европа, не достигат до проекта. Проблемът е в корупцията и липсата на желание сред населението да спазва новите правила.

"Зелени заедно" показва добрите примери и важните съвети - всичко, което трябва да знаем по пътя към по-природосъобразно съществуване, работа и правене на бизнес. Проектът се осъществява с подкрепата на Кауфланд България, UniCredit Bulbank, Cargotec, RÖFIX, Insaoil, GreenPoint Logistics, Toki.bg, Инвестбанк, BILLA България.